Таємна торгівля Росії з Індією набирає обертів: Від Заходу приховали канали та плани будівництва військових підприємств

Росія таємно створила торговий канал з Індією для придбання критичної електроніки подвійного призначення, прихованого від західних санкцій. Також Кремль розглядає можливість інвестування в індійські підприємства для підтримки своєї оборонної промисловості, передають Патріоти України.

Про це пише Financial Times. У жовтні 2022 року Міністерство промисловості та торгівлі РФ розробило конфіденційний план, який передбачав витрачання близько 82 мільярдів рупій (на той час еквівалент 1 мільярда доларів) на закупівлю критичних електронних компонентів.

Ці закупівлі мали здійснюватися через канали, приховані від західних урядів, щоб уникнути санкційного тиску. Для фінансування плану передбачалося використати значні запаси рупій, накопичені російськими банками завдяки інтенсивному експорту нафти до Індії.

На тлі економічного тиску з боку Заходу, Індія стала ключовим партнером Росії у забезпеченні товарів, необхідних для підтримки військових операцій. З 2023 по 2024 фінансовий рік обсяг торгівлі між двома країнами досяг рекордних 66 мільярдів доларів, що у п'ять разів більше порівняно з роком, що передував вторгненню РФ в Україну. Частина цієї торгівлі здійснювалася в рупіях, що дозволило Росії накопичити значний резерв цієї валюти, яку вона використовувала для закупівлі технологій подвійного призначення.

Згідно з документами, наданими Financial Times, Росія спільно з індійськими партнерами націлилася на закупівлю товарів, що підпадають під західний експортний контроль, включаючи електронні компоненти для ракет, безпілотників і радіоелектронних систем. Це включало, зокрема, електроніку на суму не менше 4,9 мільйона доларів та обладнання для радіоелектронних систем на понад 560 тисяч доларів.

Витік інформації також свідчить про те, що Москва розглядала можливість інвестування в будівництво підприємств з розробки електроніки на території Індії. Крім того, планувалося створення закритої платіжної системи між російськими та індійськими компаніями, яка залишалася б поза контролем західних держав. За оцінками російських урядовців, ця система могла б допомогти країні витратити до 100 мільярдів рублів на придбання компонентів для телекомунікаційного та серверного обладнання.

Важливим учасником цього проекту був Вадим Пойда, президент Консорціуму зовнішньоекономічної діяльності та міжнародного міждержавного співробітництва в промисловості, організації, тісно пов'язаної з російськими спецслужбами. Він представив п'ятиетапний план, що мав на меті допомогти Росії отримати необхідні компоненти для військових потреб, уникнувши при цьому санкційного тиску з боку Заходу.

Створення такого прихованого торгового каналу між Росією та Індією викликало серйозне занепокоєння у Сполучених Штатах. Заступник міністра фінансів США Воллі Адейемо попередив індійські бізнес-організації про ризики санкцій, пов'язаних із взаємодією з російською військово-промисловою базою, незалежно від валюти, що використовується в транзакціях.

Незважаючи на те, що прем'єр-міністр Індії Нарендра Моді заявляв про необхідність завершення конфлікту в Україні та висловлював занепокоєння щодо його впливу на економіки, що розвиваються, Індія продовжує підтримувати економічні відносини з Росією, забезпечуючи для неї важливі постачання.

Москва постаралась? Трамп пообіцяв Маску посаду в разі перемоги на виборах

субота, 7 вересень 2024, 0:30

Кандидат у президенти США від Республіканської партії Дональд Трамп стверджує, що в разі перемоги на виборах він створить комісію із ефективності уряду на чолі із мільярдером Ілоном Маском. Про це повідомляє Reuters із посиланням на промову колишнього ...

"Ми стикаємося з відсутністю достатньої кількості систем ППО": Експерти пояснили, чому РФ "засипає" Київ ракетами і скільки це може тривати

п’ятниця, 6 вересень 2024, 23:58

Російська Федерація вранці 2 вересня завдала масованого удару балістикою та крилатими ракетами по Києву. Уламки впали в різних районах, повідомляється про не менше трьох постраждалих, передають Патріоти України. РБК-Україна з'ясовувало, чому росіяни ви...