"Такую ж страну проср*ли": Талони і картки на їжу масово вводилися у СРСР у "благополучних" 70-х роках

Український історик та журналіст Павло Бондаренко пише у себе в Facebook, що чомусь любителі «світлого радянського минулого» переконані в тому, що талони і картки на їжу в СРСР з'явилися тільки при Горбачові, «який розвалив країну», передають Патріоти України.

Насправді картки в СРСР були завжди, але після голодних 40-х в масовому порядку вони стали з'являтися ще при «розвиненому соціалізмі» товариша Брежнєва. «Вы не поверите и будете кричать «вы все врете», но талоны начали массово вводиться еще в 70-х годах. Только назывались они по-другому: «Карточка покупателя», «Приглашение на покупку», «Бланк-заказ» или просто «Заказ», - написав журналіст.

Він додає, а все тому, що на 62% світових запасів чорнозему радянська система сама себе прогодувати не могла. У 1984 році, коли країною ще «керував» Андропов, СРСР купив в Канаді, Австралії, Аргентині, Швеції 46 мільйонів тонн зерна.

Історик пише, так ось любителям СРСР буде корисно знати, що поки були високими ціни на нафту - в Союзі ще щось було на полицях, але як тільки з початку 80-х ціни на нафту почали падати, а США ввели проти СРСР ембарго за вторгнення в Афганістан - настало те, про що в пристойному суспільстві вголос не говорять. Колишній міністр нафтової промисловості Микола Мальцев згадував, як в 1980 році його викликали на Політбюро, і Брежнєв поставив завдання збільшити видобуток нафти на 10 мільйонів тонн, щоб було за що купити хліба в Канаді. Бо решта радянської промисловості була неконкурентоспроможна.

У Мелітополі окупанти видали паспорти РФ 14-річним дітям, - омбудсмен Лубінець

п’ятниця, 26 квітень 2024, 22:04

У тимчасово окупованому Мелітополі 14-річним вихованцям обласного центру соціально-психологічної реабілітації, які залишились без батьківського піклування, ворог примусово видав російські паспорти. Про це повідомив уповноважений Верховної Ради з прав л...

Patriot – це не "срібна куля" для України, потрібні інші системи - Ллойд Остін

п’ятниця, 26 квітень 2024, 21:29

Міністр оборони США Ллойд Остін заявив, що робота над пошуком і поставкою в Україну систем Patriot триває. Про це він сказав на пресконференції за підсумками 21-го засідання контактної групи військової допомоги Україні у форматі "Рамштайн" 26 квітня, ...