Таки вдарили по країні НАТО! ​ЗМІ здобули інформацію, що ракета, яку знайшли на північному заході Польщі, - російська Х-55, випущена з території Білорусі. Прем'єр-міністр вимушений реагувати

Військовий об'єкт, який знайшли біля міста Бидгощ у північно-західній частині Польщі, імовірно, є залишками російської крилатої ракети Х-55. Про це 2 травня повідомили з посиланням на власні джерела польські Gazeta Wyborcza та Onet.

Співрозмовник Onet пояснив, що, ймовірно, в лісі в Польщі знайшли уламки ракети росіян, "яку було запущено з їхнього літака з Білорусі".

За його словами, політ відбувався "кілька місяців тому" і ракету відстежували радари польського Центру повітряних операцій, "але в якийсь момент втратили її".

Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький 28 квітня пов'язав інцидент із датою 16 грудня 2022 року, коли, за його словами, було піднято винищувачі.

Високопоставлене джерело Onet пояснило, що російська ракета – це "найсерйозніша версія", яку розглядають слідчі.

Посилаючись на експертів, видання пише, що біля Бидгоща знайдено Х-55 – це крилата ракета завдовжки понад 6 м і масою до 2400 кг залежно від моделі. Вона летить на висоті приблизно 100 метрів, що ускладнює її виявлення, і має дальність польоту 2,5 тис. км.

Gazeta Wyborcza наголошує, що на користь версії про російську Х-55 свідчить відчутний і досить інтенсивний запах авіагасу на місці падіння об'єкта.

RMF FM наводить коментар Моравецького стосовно гіпотези з російською Х-55. Прем'єр заявив, що влада Польщі очікує на остаточні результати розслідування і пообіцяла озвучити їх, коли вони будуть готові.

Про виявлення у лісі біля Бидгоща фрагментів повітряного військового об'єкта міністр юстиції та генеральний прокурор Польщі Збігнєв Зебро повідомляв 27 квітня.

Свідки, які знайшли боєприпас, звернули увагу на його розміри – довжина снаряда сягає кількох метрів. За даними журналістів, на ракеті є написи російською мовою.

2022 року, після повномасштабного вторгнення РФ в Україну, у Польщу вже прилітали ракети.

Удень 15 листопада під час масованого ракетного обстрілу України російськими окупаційними військами (за інформацією Повітряних сил ЗСУ, Росія випустила по території України 96 ракет і більш ніж 10 БПЛА), у польському селі Переводів Люблінського воєводства, за 5 км від кордону з Україною, прогримів вибух біля зернопереробного підприємства. Загинуло двоє людей. На території села впала ракета.

Спочатку розглядали дві версії події: на території Польщі впала російська ракета, що збилася з курсу, або уламки ракети, яку випустила українська система ППО.

Розслідування ще триває, але, за попередніми даними, ідеться про українську ракету ППО, випущену по російській балістичній ракеті, сказав генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг 16 листопада, наголосивши, що відповідальність за інцидент лежить на Росії.

Після інциденту з ракетами Польща підвищила боєготовність військових частин і силових структур.

"Окупанти залякані, що їх розстріляють": Військовослужбовець ЗСУ розповів про бої на Лиманському напрямку і самогубства в лавах ворога

п’ятниця, 17 травень 2024, 6:42

Понад місяць російські війська активно штурмують позиції Сил оборони на Лиманському напрямку. У бій окупанти посилають піхотні групи, які мають наказ не повертатись ні за яких умов. Про ситуацію на цій ділянці фронту в етері "Суспільне. Студія" розпові...

Кремлю є чого боятися: Російські добровольці готують нові рейди на територію РФ

п’ятниця, 17 травень 2024, 6:30

Для російських добровольчих угруповань, як Легіон "Свобода Росії", "РДК" чи "Сибірський батальйон", які воюють на боці України, глобальні цілі не змінилися. Про це в інтерв'ю "Nexta.TV" повідомив Олексій Барановський - доброволець Легіону "Свобода Росі...