"Такими темпами знадобиться 40 років": Військовий експерт розповів, що переозброєння ЗСУ майже зупинено

За даними Валентина Бадрака, безпосередньо за державним оборонним замовленням не було закуплено нової зброї майже на половину виділеної на 2019 рік суми.

Валентин Бадрак. Фото: Апостроф.

У 2019 по лінії Генерального штабу ЗСУ, швидше за все, не буде витрачена половина передбачених бюджетом коштів на технічну модернізацію (тобто 4,5 млрд грн). При цьому найбільш «провальними» є програми забезпечення живучості ЗСУ, забезпечення засобами зв'язку, автоматизованими системами управління, і навіть така чутлива стаття, як охорона військових об'єктів. Про це повідомив військовий експерт Валентин Бадрак, передають Патріоти України.

За його даними, безпосередньо за державним оборонним замовленням не було закуплено нової зброї майже на половину виділеної на 2019 рік суми. На підприємствах оборонно-промислового комплексу ситуацію оцінюють як близьку до колапсу і всерйоз говорять про руйнування виробництв і втрату професійних компетенцій в доступному для огляду майбутньому.
Приватні підприємства або вже згорнули роботи в інтересах національної оборони, або звертають їх. При цьому завдяки зусиллям недержавних конструкторів в країні з нуля сформувалися нові школи створення зброї: легкої бронетехніки, високоточних засобів ураження, бойових артилерійських комплексів і навіть бойових роботів.
Однак "поставки нових засобів озброєння здійснюються в ЗСУ практично одинично, і якщо ті ж темпи будуть збережені, то для повного переозброєння ЗСУ Україні знадобиться не менше 40 років", - зазначає експерт.
Більш того, він прогнозує, що і в 2020 році невитраченими виявляться ... «як мінімум, кілька мільярдів гривень». Причиною цього він вважає боязнь нового керівництва військового відомства витратити ресурси «не туди» і ...намір провести аудит напрямків цих витрат.

«Відверто кажучи, якщо перші контракти 2020 р з'являться тільки в квітні-травні, зі сторони це буде виглядати ще гіршим рішенням, ніж завершення закупівель в рамках раніше затверджених програм та проектів», - вважає Бадрак.

У Дніпрі знайшли тіло загиблого чоловіка, кількість жертв в області зросла, - очільник ОВА

п’ятниця, 19 квітень 2024, 23:53

Голова Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак повідомив, що в Дніпрі знайшли тіло ще одного загиблого чоловіка. Таким чином кількість жертв російської атаки в області зросла до восьми, інформують Патріоти України. «Третій загиблий у Дніпрі. Рятувальники ви...

Трамп заявив, що для США важливе виживання України, і розкритикував європейців за... недостатню допомогу

п’ятниця, 19 квітень 2024, 23:41

Колишній президент США Дональд Трамп, який у 2024 році також бере участь у виборчій кампанії, у своїй соцмережі Truth Social поставив запитання, "чому Європа не дає більше грошей на допомогу Україні", передають Патріоти України. "Чому Сполучені Штати в...