Талібам не дістануться: Військові США перед відходом із Афганістану вивели з ладу літаки й бронемашини в Кабулі

Перед остаточним відходом із Афганістану 31 серпня американські військові привели в непридатність свою техніку. Йдеться про десятки літаків, протиракетних, артилерійських та мінометних систем. Вони перебували в кабульському аеропорту, і всі були роззброєні або виведені з ладу. Про це розповів глава Центрального командування збройних сил США Кеннет Маккензі, передає Business Insider, передають Патріоти України.

За його словами, це 73 літаки, 70 бронемашин із посиленим протимінним захистом, 27 позашляховиків Humvee. А також система протиракетної оборони, артилерія і міномети. Техніка, яку використовували для відбиття нещодавніх ракетних атак, залишалася в мережі до останньої хвилини, а потім її демілітаризували.

"Цими літаками й авто більше ніхто не зможе користуватися, керувати ними", – заявив Маккензі. Він додав, що деякі системи, такі як пожежні машини й фронтальні навантажувачі, були залишені в робочому стані, щоб аеропорт міг відновити роботу якомога швидше.

"Але навіть якщо "Талібан", який швидко захопив контроль над Афганістаном на початку цього місяця, не зможе використовувати жодну з цих систем, угрупованню вдалося домогтися свого", – йдеться в матеріалі.

Зазначається, що таліби зуміли захопити значний арсенал зброї американського виробництва, від гвинтівок до військової техніки, коли вони захопили країну й завдали поразки афганським збройним силам, на озброєння і оснащення яких США витратили мільярди доларів.


Боєприпаси для України: В Чехії відповіли, скільки наразі зібрано коштів на снаряди для ЗСУ і скільки ще прагнуть зібрати цьогоріч

середа, 8 травень 2024, 4:15

До ініціативи Чехії щодо снарядів приєднались вже два десятки країн з Європейського союзу й НАТО. Кошти на близько 500 тисяч артилерійських снарядів для України вже зібрані нині в межах чеської ініціативи. Про це розповів міністр закордонних справ Чехі...

Завітали в гості ATACMS: В окупованому Луганську грандіозна пожежа (відео)

середа, 8 травень 2024, 1:45

Увечері у вівторок, 7 травня серія вибухів пролунала в окупованому Луганську. За попередніми даними там спалахнула нафтобаза. Про це повідомляють у соцмережах та росЗМІ із посиланням на окупаційну владу. . "Декілька вибухів пролунало в Луганську. У мі...