Таллінну вдалося намацати "больову точку" Кремля: Заява естонського політика дуже схвилювала всю Росію

У Новий рік між Росією і Естонією вибухнув неабиякий скандал. Причиною стало нагадування голови естонського парламенту Хенна Пиллууаса про те, що під окупацією РФ все ще знаходяться їх території. Цій темі присвятив свій новий блог відомий анонімний російський Telegram-канал "Сито Сократа", передають Патріоти України.

Пиллууас в своїй новорічній промові нагадав про Тартуський мирний договір, яким Москва 100 років тому визнавала територіальну цілісність і недоторканність Естонії. Згідно з цим документом частина Псковської і Ленінградської областей РФ повинні сьогодні належати Таллінну. Угода по міжнародному праву діє до сих пір.

Слова представника парламенту Естонії викликали дуже бурхливу реакцію влади РФ. Все вказує на те, що Пиллууас влучив в больову точку РФ. "Здавалося б, абсолютно нейтральний текст виступу одного з керівників Естонії викликав у росіян куди як більший інтерес, ніж банальний новорічний виступ Путіна. На диби піднялися буквально всі", - зазначив автор "Сито Сократа".

Висловився, серед інших, глава комітету Держдуми з міжнародних справ Леонід Слуцький. Він запевняв, що естонський політик своїми словами нібито підвищує популярність в електорату. Погрожували йому росіяни кримінальними справами, сипали усілякими образами, пропонуючи "вчити історію", вимагали "заспокоїтися" і навіть хотіли видати російський паспорт. Експерти різних рівнів наполегливо доводили, що СРСР після окупації Естонії мав право на території цієї країни.

"Те, що справа йде серйозно, вказує реакція "говорящої голови" Путіна Пєскова, який сказав про деякі старі розборки з боку естонців, які поглиблюють складні відносини між країнами", - зазначив Telegram-канал.

Він додав, що законна вимога Естонії повернути її землі відкрила дуже серйозну проблему, що стосується суті нинішньої Росії. Справа в тому, що під контролем РФ перебуває близько 5% естонських територій. А захопленням Криму РФ відкусила 4,5% територій України. "Якщо Росія почне віддавати всі захоплені нею території, то ми побачимо, що її реальні масштаби не більше 15% від займаної нині території РФ. Це означає, що Росія - остання велика імперія сучасності, яка вціліла після Другої світової війни. Це справжня "тюрма народів" в ХХІ столітті", - висловив думку автор.

"Ухилянтів треба брати за вухо і вести до ТЦК": Мер Конотопа записав звернення до нардепів (відео)

п’ятниця, 29 березень 2024, 13:15

Поки Верховна Рада продовжує готувати законопроєкт про мобілізацію – профільному комітету залишились розглянути 5% поправок – міський голова Конотопа звернувся до народних депутатів із закликом “не гратися в політику". На цьому міський голова Конотопа ...

"Гра в хорошого поліцейського": Зеленський може ветувати закон про мобілізацію після ухвалення Радою, - політолог

п’ятниця, 29 березень 2024, 11:26

Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки та оборони розглянув уже 82% усіх запропонованих депутатами поправок до проекту закону "Про мобілізацію" і найближчим часом він може бути проголосований "у тому форматі, в якому він уже підійде безпо...