"Тебе оточує людей 20, цих бабусь, дідусів, які тебе ледве не ціпками б’ють": Поранений військовий розповів про свою службу в ТЦК

Службовець роти охорони Полтавського міського ТЦК та СП Олександр Мацько розповів про особливості роботи на посаді військкома та про ставлення людей до працівників центрів комплектування. Про це військовий розповів в інтерв’ю "Суспільному", передають Патріоти України.

Мацько служить у війську майже 10 років. У квітні 2022 року він отримав мінно-вибухове поранення, яке розбило неможливим подальшу службу на фронті. Тож зараз Мацько служить у роті охорони Полтавського міського ТЦК.

Військовий розповів, що отримав поранення, підірвавшись протитанковій магнітній міні, коли їхав звичайним пікапом. "52 осколки в нозі, другу ногу трішки мені обсмалило. Дві пересадки шкіри. Дві операції робили. Я отримав інвалідність і мене з десантно-штурмової бригади "списали" як непридатного до несення служби у штурмових підрозділах", – розповів Мацько.

Після року лікування та відновлення він розпочав службу у Полтавському ТЦК. "Відношення досить різне. Деякі з розумінням ставляться, деякі негативно, деякі агресивно. Можна бути посланим за день ну разів 10", – поділився військовий.

"Підходиш до людини: "Добрий день. Чи перебуваєте ви на військовому обліку?" І людина починає панікувати, кіпішувати: "А? Що? ТЦК? Ідіть самі воюйте!". Тебе оточує людей 20, цих бабусь, дідусів, які тебе ледве не ціпками б’ють. "Куди ви хлопчика забираєте?" – розповів Мацько.

Він зізнався, що морально дуже важко, особливо коли запитують: "Чому ти не там?" "Дуже образливо, коли ти підходиш до людини... вона військова, просто приїхала у відпустку свою з "нуля". І він тобі каже: "А ти не хочеш зі мною поїхать в Бахмут?.. А де ти був, коли я був в Бахмуті, в Кліщщіївці чи ще де там?". Говорю: "А де ти був, коли я був під Ізюмом?.. У нас всі в ТЦК, 100 відсотків – солдатський, сержантський склад – були на "нулі" і потрапили в ТЦК або після поранень, або після полону", – розповів військовий.

Він також порадив українцям не ховатися від ТЦК, адже це може вплинути на хід подальшої служби. "Якщо ти любиш Україну, то не потрібно ніяких заохочень. Береш і їдеш. Як я – зібрав речі і без військкомату, без нічого поїхав добровольцем у Маріуполь", – сказав Мацько.

"Швеція точно не проти того": Експерт пояснив важливість літаків Saab 340 для України

середа, 7 серпень 2024, 10:56

Літаки дальнього радіолокаційного виявлення SAAB 340, які Україна найближчим часом отримає від Швеції, можуть виконувати три функції, пояснив в ефірі "24 каналу" ветеран АТО, військовий експерт Євген Дикий, передають Патріоти України. "Перша – суто обо...

Українські спецпризначенці вночі розгромили ворога на Тендрівській косі, на захід від Залізного Порту - ГУР (відео)

середа, 7 серпень 2024, 10:50

Головне управління розвідки МОУ повідомило, що спецпризначенці підрозділу активних дій "Артан" та Морського центру ГУР 6 серпня провели операцію у північній частині Чорного моря, під час якої знищили окупантів, їх техніку і фортифікації, зазначають Пат...