Тепер питань лише більшає: Хомчак повідомив, чому для ЗСУ не закупляють "Вільху"

Через дефіцит державного оборонного замовлення війська недоотримують дві третини вкрай необхідних озброєнь і техніки

Для Збройних сил України «Вільха» не є пріоритетом, через інші першорядні потреби та брак фінансування. Таку заяву зробив головнокомандувач ЗСУ генерал-полковник Руслан Хомчак, повідомляють ПУ з посиланням на Defense Express.

Як зазначено, у Генштабі доводиться обирати лише саме необхідне для військ.

«Минулого року, коли я тільки став на посаду, кажу – збираємо з військ всю потребу. От що потрібно сьогодні військам. Не військово-промисловому комплексу, бо це дві великих різниці, а військам. Тому що сьогодні війна йде там (на Донбасі) і там частинам і підрозділам потрібне щось конкретне», – розповів Руслан Хомчак.

Коли порівняли цю пораховану потребу ЗСУ і виділений фінансовий ресурс, виявилось, що від закупівлі двох третин необхідного озброєння і техніки прийдеться відмовитись.

Головнокомандувач ЗС України генерал-полковник Руслан Хомчак

Після визначення найбільш пріоритетних напрямків низка зразків озброєння не попала в ДОЗ, включно з ракетами «Вільха».

«Коли ДОЗ верстався і вийшов на інші рівні затвердження, почалися питання – а чого ви «Вільху» не купляєте? Це ж підіймає наш оборонно-промисловий комплекс! Кажу – я вам доповідаю, тому що в мене 98 ракет «Вільха» лежить на складах і я їх сьогодні на війні не застосовую. А я вам написав те, що мені сьогодні потрібно на війні, де люди гинуть. Оце я написав. Оце мені дайте в першу чергу. Потім, давайте «Вільху», – розповів головнокомандувач.

Зазначимо, що 98 одиниць ракет «Вільха» вистачить на вісім повних залпів однієї пускової установки.

Також він відзначив, що Генштаб не зобов’язаний підтримувати ті, чи інші українські оборонні підприємства, чи окремі галузі промисловості.

Боєприпас до ракетного комплексу Вільха

ДАХК «Артем»

ДАХК «Артем», що входить до складу ДК «Укроборонпром», переходить на одноденний робочий тиждень.

Це підприємство є одним з ключових виробників ракетного озброєння України та бере участь у серійному виробництві таких високоточних систем, як «Нептун» та «Вільха».

Про причини такого важкого рішення в ексклюзивному коментарі для Defense Express повідомив очільник ДАХК «Артем» Володимир Зімін.

«На сьогодні в нас немає великих діючих контрактів по Державному оборонному замовленню, які б могли завантажити наші виробничі потужності, хоча ми освоїли та готові поставляти для МОУ такі необхідні вироби як снаряд 152-мм снаряд ОФ29 та РС-80. З першого кварталу 2021 року «Артем» вимушено переводить близько 70% працівників на одноденний робочий тиждень. Це 1200 осіб», – розповів Володимир Зімін.

Некеровані авіаційні ракети РС-80

Працювати повний тиждень залишиться лише 500-600 фахівців. Вони будуть виконувати наявні контракти, в тому числі експортні.

Як додав керівник підприємства, наразі існування ДАХК «Артем» проходить виключно завдяки іноземним замовленням. А роботи по постачанню «Вільхи» та «Нептуна» і досі знаходяться на етапі обговорення.

У окупантів проблеми: Російська перевага у війні проти України зменшується, - FT

субота, 27 квітень 2024, 4:15

Завдяки американській допомозі Україна може виявити недоліки, притаманні армії РФ, яка намагається знищити Україну за допомогою неякісних боєприпасів і великої, але погано навченої армії. Про це пише Financial Times, передають Патріоти України. «Допом...

"Ворог не припиняє спроб": У ДПСУ повідомили, де фіксують найбільше російських ДРГ

субота, 27 квітень 2024, 3:25

Наразі найбільша кількість спроб прориву російських диверсійно-розвідувальних груп фіксують у Сумській області. Днями прикордонники знову зафіксували таку спробу. Про це повідомив речник Держприкордонслужби Андрій Демченко в ефірі телеканалу "Еспресо",...