Терміни обмежені: Мельник пояснив, чи здатні війська Путіна швидко відкинути ЗСУ на Курщині


Кремлівський диктатор Володимир Путін наказав своїм військам відбити територію Курщини, захоплену Силами оборони України. Але швидкому виконанню цього завдання заважають кілька чинників, у тому числі обмежена кількість російських військ та абсолютно неадекватна розстановка пріоритетів військово-політичним керівництвом окупантів, передають Патріоти України

Ситуацію прокоментував співдиректор програм зовнішньої політики, координатор міжнародних проєктів Центру Разумкова Олексій Мельник. В інтерв'ю OBOZ.UA військовий експерт зазначив: Путін не просто наказав, а публічно закликав армію відбити прикордоння Курської області, апелюючи до "священного обов'язку".

Чи ставив диктатор дедлайн до 1 жовтня – важко сказати. Але цілком очевидно, що наказ про контратаку є. "І це не вперше. Адже від самого початку Курської операції було оприлюднено відео наради Путіна з генералами, де ті його переконували, що "це станеться протягом наступних кількох днів", – нагадав Мельник.

Він задав запитання, наскільки реалістичне швидке просування ЗС РФ на Курщині.

Валерій Герасимов, начальник генштабу збройних сил Росії, раніше запевняв главу Кремля, що територію повернуть протягом кількох днів, тобто до середини серпня. Але у держави-агресора не вийшло.

"Перша причина – це дії українських військових на цьому напрямку, які заважають реалізувати такі плани російського військово-політичного керівництва. Друга причина – неправильне, абсолютно неадекватне розставлення пріоритетів керівництвом Росії. Це також було озвучено Путіним публічно: що для нього наразі пріоритетом є загарбання українських територій, населених пунктів, квадратних кілометрів і вихід на адміністративні кордони Донецької області, а не захист власної території Курської області. Про співгромадян там узагалі ніхто нічого не говорить", – сказав військовий експерт.

Він упевнений, що Росії для контрнаступу на Курщині будуть потрібні додаткові сили.

"Ми можемо робити певні висновки з того, що спостерігається протягом уже шести тижнів. У Росії не все добре з резервами. Вільних оперативних стратегічних резервів немає або ж вони зберігаються для того пріоритету, про який я говорив, – наступу на території України", – пояснив Мельник.

Якщо слідувати класичній стратегії наступальної операції, то противнику потрібно кілька десятків тисяч осіб особового складу. Тобто має бути чисельна перевага у три-п'ять разів.

Також, на думку експерта, у ЗСУ нехай і не ідеальні, але дуже сприятливі умови для утримання кордонів. "Є природні перешкоди у вигляді річки Сейм, зруйновані мости, переправи", – зазначив Мельник.

Окрім того, Москва воює традиційними методами. "Те, що досить добре працює в умовах українського Донбасу, не зовсім добре працює у тих природно-географічних умовах, які склалися на території Курської області. Килимове бомбометання по населених пунктах, по ключових пунктах дислокації – там цього просто немає, немає єдиної лінії оборони. Тому росіяни постають перед певними труднощами також тактичного характеру", – вважає він.

"Ми прийматимемо відповідні рішення": Путін зробив заяву щодо прямої участі країн НАТО у війні в Україні

четвер, 12 вересень 2024, 20:03

Застосування українською армією західної зброї великої дальності для ударів по Росії означатиме пряму участь країн НАТО у бойових діях. Таку заяву президент держави-агресорки Володимир Путін зробив у коментарі російським пропагандистам, передають Патрі...

Є загиблі та поранені, в тому числі рятувальники: РФ ударила з "Торнадо" по Боровій на Харківщині (фото)

четвер, 12 вересень 2024, 19:53

Російські окупаційні війська, використовуючи тактику "повторного удару", 12 вересня обстріляли Борову Харківської області, двоє людей загинули, є поранені. Про це повідомляють у Telegram прокуратури регіону, передають Патріоти України. За даними слідст...