Терпець урвався: Європейські політики почали відкрито критикувати Шольца за його небажання передати Україні танки Leopard


Терпець урвався: європейські політики почали атакувати Шольца за його небажання передати Україні танки Leopard

Кілька європейських політиків практично одночасно зробили ряд гострих заяв стосовно канцлера ФРН Олафа Шольца, пов'язаних з його небажанням допомогти Україні виграти війну з Росією.

"Атаку" розпочав голова дипломатії ЄС Жозеп Боррель, який в інтерв'ю elDiario прямо заявив, що політичне рішення про передачу Україні танків західного зразка не ухвалили через небажання Німеччини, повідомляє UAINFO.org з посиланням на "РБК-Україна".

Уповільнення постачання техніки затягує війну в Україні, вважає Боррель. На його думку, війна в Україні перейшла у стадію застою. На тлі цього в Європі точаться дискусії про постачання танків.

"Йде дискусія про те, чи давати Україні зброю, яка дозволить не тільки стримувати росіян, а й дати їм відсіч, зламавши їх фронт. І це та дискусія про танки, яка йде сьогодні, і яка помалу, занадто потроху просувається до рішення про постачання цієї зброї", - сказав він.

При цьому Боррель наголосив, що підтримує постачання західних танків до України, оскільки в іншому випадку війна продовжиться. Але, за його словами, рішення затягується здебільшого через позицію Німеччини.

"Це політичне рішення, яке досі не було ухвалене в основному через небажання Німеччини. Але якщо цього не буде досягнуто, війна триватиме до наступної весни, коли Росія, ймовірно, спробує розпочати новий наступ", - заявив дипломат.

Читайте також: "Ми не будемо викручувати руки та вмовляти": у Байдена пояснили ситуацію з поставками Німеччиною танків Leopard Україні

Наступним з цього приводу висловився голова британського МЗС Джеймс Клеверлі. В інтерв'ю Sky News він заявив, що Британія продовжуватиме переговори з союзниками щодо передачі Україні танків Leopard. Адже вони потрібні їй для того, аби перемогти російську агресію.

"Ми хочемо зробити так, щоб українці перемогли. Ми хочемо переконатися, що це буде зроблено швидко, тому що це (передача Україні Leopard - ред.) найкращий спосіб врятувати якомога більше життів. Велика Британія була в авангарді підтримки України військовим обладнанням ще до початку вторгнення, і ми продовжуватимемо цю допомогу", - заявив Клеверлі.

Відповідаючи на запитання, чи правда, що Німеччина робить недостатньо у питанні підтримки українців, зокрема блокуючи передачу танків, він сказав, що Берлін "вже зробив багато".

"Варто пам'ятати, що вона (Німеччина - ред.) відштовхується від зовсім іншої точки у питанні танків. Я хотів би, щоб українці були забезпечені Leopard 2. Тому я продовжуватиму розмову з нашими союзниками та друзями по НАТО, щоб сприяти передачі Україні найкращого військового обладнання, щоб допомогти їй захиститися від цього жорстокого вторгнення", - зазначив Клеверлі.

Читайте також: Німеччина дорого заплатить за впертість Шольца, танки Україні все одно дадуть, – Spiegel

А прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький в інтерв'ю PAP практично не стримував емоцій та найбільш жорстко пройшовся по політиці німецького уряду стосовно допомоги Україні.

Він зазначив, що вважає поведінку Німеччини щодо передачі танків Leopard Україні неприйнятною та не розуміє, що має відбутися, аби країна "відкрила очі та почала діяти відповідно до потенціалу Німеччини".

За словами Моравецького, якщо Німеччина не готова самостійно постачати танки Україні, то вона має хоча б не зв’язувати руки іншим партнерам.

Окрім того, у нього запитали, що робитиме Польща зі своєю обіцянкою про передачу Україні 14 танків Leopard 2, якщо Німеччина не дасть згоду або буде відкладати це питання.

"Ми створимо меншу коаліцію держав, готових поділитися своїми сучасними танками з Україною. Ми не будемо просто спостерігати, як Україна стікає кров'ю… Україна і Європа переможуть у цій війні – з Німеччиною або без неї", - заявив Моравецький.

Політик додав, що від німців зараз залежить, чи хочуть вони приєднатися до цієї місії та спинити російське варварство, або ж вони обирають "мовчки спостерігати й увійти в історію як ті, хто був на неправильній стороні".

Він зауважив, що Німеччина вже помилилась з політикою задобрення Росії й тепер ризикує помилитись ще раз, перебуваючи осторонь історичних процесів.

"Німеччина потрапила в пастку, яку сама собі поставила. Роками вони проводили політику зближення з Росією. Вони сподівалися задобрити російського ведмедя щедрими контрактами. Ця політика збанкрутувала, і Німеччині досі важко визнати свою помилку. Wandel durch Handel став синонімом епохальної помилки", – сказав Матеуш Моравецький.

Він зазначив, що постійно закликає канцлера ФРН Олафа Шольца до рішучих дій, тому що Німеччина – це потужна країна з точки зору економіки та військової могутності.

Прем’єр Польщі додав, що хоча новий міністр оборони ФРН Борис Пісторіус заперечує, що Німеччина блокує передачу танків свого виробництва Україні, він хотів би почути чітку заяву про те, що Берлін підтримує таке рішення.

"Епідемію абортів має бути припинено": Кирило обіцяє розплодити росіян до 600 млн осіб

четвер, 28 березень 2024, 19:15

За сто років сталого демографічного зростання Росія має довести чисельність населення до 600 млн осіб. Для реалізації такої мети потрібно заборонити аборти, вести пропаганду багатодітної родини та повернути «традиційні для російського народу цнотливіст...

"Зрозумійте, що вони стали насправді жертвами своєї ж пропаганди": Буданов пояснив, що зміниться для України в разі зникнення Путіна

четвер, 28 березень 2024, 18:50

Зникнення Володимира Путіна навряд чи змінить ситуацію з війною. Російське суспільство вже стало жертвою пропаганди і ненавидить Україну та колективний Захід. Про це заявив начальник Головного управління розвідки Міноборони України Кирило Буданов, пер...