Теж небезпечні: У Путіна ще є чотири способи ескалації війни проти України без використання ядерної зброї, - The Hill

Російський диктатор Володимир Путін продовжує брязкати своєю ядерною зброєю, намагаючись залякати Україну та весь світ. Водночас усе свідчить про те, що президент РФ наразі не збирається вдаватися до її застосування. Однак, як кажуть військові експерти, в його арсеналі є ще чотири способи ескалації війни, передають Патріоти України.

Про це пише американське видання The Hill. Передусім це інша зброя масового ураження – хімічна та біологічна, яку можуть використати окупанти. Крім того, росіяни можуть вдатися до руйнування дамб і продовжити тероризувати Україну ракетними ударами по цивільній та енергетичній інфраструктурі й військових об'єктах.

Біологічна зброя

Біозброя – це такі мікроорганізми, як сибірська виразка, рицин і ботулізм. Їх навмисно випускають, щоб спричинити захворювання та смерть. Зазначимо, що біологічна зброя заборонена низкою міжнародних угод.

У РФ неодноразово необґрунтовано звинувачували США в тому, що вони нібито виробляють в Україні біологічну зброю. У Штатах зазначили, що це може свідчити про підготовку загарбниками провокації із використанням біологічної чи хімічної зброї.

Країна-агресор успадкувала частину радянської програми біологічної зброї. За даними Держдепу США, ця програма досі існує, РФ її зберегла та модернізувала.

"Найімовірніше, російські військові зараз шукають зброю, яка може переламати перебіг війни на полі бою в Україні, а також може виявитися корисною у ширшій війні проти НАТО", – зазначив Роберт Петерсен, аналітик Центру біозахисту й біологічної готовності.

Хімічна зброя

Основними видами хімічної зброї є отруйні речовини нервово-паралітичної дії, шкірно-наривні отруйні речовини, задушливі речовини та кров'яні отрути. Всі вони призначені для вбивства або каліцтва людей.

На думку військових експертів, РФ може застосувати цю зброю масового ураження "під чужим прапором", аби звинуватити в атаці Україну.

Метью Банн, професор Гарвардської школи імені Кеннеді та дослідник проєкту Центру Белфера з управління атомом зазначив, що Росія може вважати хімічну атаку менш ризикованим кроком, ніж ядерний удар.

У статті нагадали й про те, що Росія раніше вже брала участь у хімічних атаках у конфліктах у Чечні та Сирії. Крім того, путінський режим неодноразово звинувачували в атаках із застосуванням нервово-паралітичної речовини "Новачок".

Руйнування дамб

На думку американського професора-політолога Браніслава Сланчева, Росія розглядає знищення дамб на річці Дніпро як спосіб перешкодити наступу ЗСУ на півдні України. Також окупанти можуть атакувати дамби на північ від Києва.

"Це затопило б весь лівий берег Дніпра вниз за течією і змусило б українців евакуювати сотні тисяч людей замість того, щоб наступати на Херсон, не кажучи вже про масові втрати", – писав він. Минулого місяця РФ ракетними ударами вже пошкодила велику дамбу в місті Кривий Ріг. Ескалації війни також звичайними засобами, зокрема за рахунок ракетних ударів

Росія здатна активізувати війну вже звичними засобами, не вдаючись до застосування зброї масового ураження. Окупанти у жовтні завдали масованих ракетних ударів по Україні, зруйнувавши інфраструктуру та вбивши мирних жителів.

Ці удари не стримали українських військових, проте все ж мали вплив на цивільне населення. "Руйнування будинків і відсутність доступу до палива чи електроенергії через пошкоджену інфраструктуру може стати питанням життя чи смерті, якщо люди не зможуть обігріти свої домівки", – сказав регіональний директор ВООЗ у Європі Ханс Анрі Клюге.

Багатообіцяючий початок: Зеленський провів телефонну розмову зі спікером Палати представників Джонсоном

п’ятниця, 29 березень 2024, 0:55

У четвер, 28 березня, Президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову зі спікером Палати представників Конгресу США Майком Джонсоном. Про це Зеленський розповів у своєму телеграм-каналі. За словами Президента, він першочергово подякував...

СБУ вчасно затримала: Чиновник Київської ОВА шпигував за десантниками під виглядом капелана (фото)

четвер, 28 березень 2024, 23:54

Працівники Служби безпеки України виявили та затримали поплічника російської спецслужби, котрий під виглядом капелана намагався приєднатися до українських десантників, щоб слідкувати за пересуванням та базуванням – затриманим виявився спеціаліст одного...