Тіхановська і Латушко попередньо погоджувалися на тимчасове правління Бабарико, але Путін вирішив бути разом з Лукашенком до Нюрнберга й Гааги, - політолог (відео)

Росія зробила собі лише гірше, оскільки протягом всієї осені в Білорусі зростають антиросійські настрої.

Віктор Бабарико. Фото: РБК.

Початковий сценарій Кремля полягав у приведенні до влади в Білорусі свого ставленика, ексголови місцевої філії "Газпромбанка" Віктора Бабарико, на що навіть давали згоду Світлана Тіхановська й представник Координаційної Ради Павло Латушко. За умови, що його повноваження будуть тимчасовими. Але Володимир Путін прийняв особисте рішення - за будь-яку ціну утримувати при владі Олександра Лукашенко. З такою завою виступив політолог Андрій Піонтковський (Вашингтон, США) в етері програми "Студія Захід" з Антоном Борковським, передають Патріоти України.

"Москва була невдоволена Лукашенком. Той не йшов на інтеграцію - зі своїх міркувань, егоїстичних. Йому не хотілося ставати мінським секретарем обкому, він хотів бути диктатором європейської держави. Москва спонсорувала свого кандидата вірного - це Віктор Бабарико. Там (в Білорусі - ред. ) 15 років "Газпром" очолював. І в перші дні після виборів у Москві домінувала школа думки, яка пропонувала змістити Лукашенко напівсиловим шляхом, спираючись на народне обурення та поставити Бабарико", - зазначив експерт.

Тоді російське ТБ, за словами політолога, протягом декількох днів "викривало Лукашенка в жорстокості", а відомі кремлівські спікери, зокрема Познер і Співаков, обурювалися звірствами по відношенню до мирних протестувальників.

"Але перемогла точка зору Путіна, який понад усе на світі боїться прецеденту повалення диктатора в результаті народного повстання. І Москва реліша зв'язати себе з Лукашенком", - сказав Піонтковський.

На його думку, тим самим Росія зробила собі лише гірше, оскільки протягом всієї осені в Білорусі зростають антиросійські настрої. "Москва невідворотньо віддаляє від себе білоруське суспільство й білоруський народ", - підкреслив Піонтковський.

Своєю чергою Тихановська, Латушко та інші помітні фігури білоруської опозиції, як заявив Піонтковський, "відкритим текстом фактично пропонували Москві: "Ми згодні, в якості перехідного періоду, на кандидатуру Бабарико. Примусьте Лукашенка звільнити Бабарико, приберіть самого Лукашенка й Ви побачите, що Бабарико переможе на перших виборах".

"Ці надії не виправдалися. Москва піде до кінця з Лукашенком - до Нюрнберга, до Гааги", - підсумував Андрій Піонтковський. При цьому він окремо наголосив, що нинішня мирна білоруська революція викликана об'єктивними передумовами і зараз зароджується нова проєвропейська білоруська політична нація.

Джерело: Еспресо.ТV

"Армія РФ веде застарілу війну": Годжес оцінив, чи реальний прорив окупантів вглиб України

четвер, 28 березень 2024, 21:58

Російські війська використовують затримку допомоги для України для інтенсивніших атак. Втім, окупанти не мають ресурсу для здійснення великого прориву. Про це заявив генерал-лейтенант, колишній головнокомандувач збройних сил США в Європі Бен Годжес в е...

"Нех*й шастать": Турецькій авіакомпанії заборонили літати до однієї з країн Європи через зв’язки з Росією

четвер, 28 березень 2024, 21:17

Фінське агентство транспорту та комунікацій Traficom заборонило польоти турецької авіакомпанії Southwind Airlines до Фінляндії через зв'язки з Росією. Про це повідомляє Avianews, передають Патріоти України. "Наша загальна оцінка показує, що значна част...