Том Купер розповів, чи зможе Україна з HIMARS знищити російські кораблі в Чорному морі

Австрійський військовий аналітик Том Купер заявив, що теоретично Україна зможе знищити російські кораблі в Чорному морі за допомогою HIMARS. Але, на його думку, це зараз не на часі, бо від них не залежить ситуація на фронті. Водночас, ці кораблі атакують ракетами українські міста. Про це Купер розповів в інтерв’ю "Суспільному", передають Патріоти України.

"Теоретично HIMARS здатний влучити у корабель. Але я думаю, зараз в України інші пріоритети. Вам потрібні HIMARS, щоб цілити по мостах і тримати їх під тиском. У вас так мало HIMARS, що кожен із них важливий. Російські кораблі Чорноморського флоту абсолютно марні. Раз на місяць вони отримують 8 чи 12 крилатих ракет "Калібр" щойно з заводу й цілять по Україні, але це не впливає на ситуацію на передовій", – сказав він.

Аналітик додав, що окупанти втратили багато морських піхотинців у Маріуполі, Миколаєві, Вознесенську, і тому не можуть висадити зараз десант в Одесі чи на півдні.

"Вони можуть лише намотувати кола і все. Як тільки Україна отримає достатню кількість HIMARS, скажімо, 100 з лишком, із достатнім запасом ракет, тоді можна буде думати про те, щоб завдати удару по Севастополю або навіть цілити у кораблі в морі чи портах", – додав він.

Але зараз, за його словами, для України важливий кожен HIMARS, кожна ракета, щоб продовжувати обстрілювати мости через Дніпро. Це зараз пріоритет номер один для України.

Купер також додав, що якщо кораблі окупантів почнуть рухатися в сторону Одеси і обстрілювати її, їх потоплять українські "Нептуни" або "Гарпуни", надані НАТО.

"Ці кораблі треба захищати. І як тільки вони опиняються за межами російських територіальних вод, над ними починають літати літаки-розвідники НАТО. Що б вони не зробили, їх миттєво зафіксують і Україна знатиме, що вони поруч", – пояснив експерт.

Треба закрити небо: ЄС та НАТО тиснуть на Грецію й Іспанію щодо надання Україні додаткових систем ППО, - FT

вівторок, 23 квітень 2024, 8:59

ЄС та НАТО чинять сильний тиск на Грецію та Іспанію з вимогою надати Україні більше систем протиповітряної оборони Про це повідомляє Financial Times з посиланням на власні джерела, передають Патріоти України. Лідери ЄС під час саміту в Брюсселі минуло...

"Я ніколи не жалкую про минуле": Буданов пояснив свою заяву про ЗСУ в Криму

вівторок, 23 квітень 2024, 8:24

Начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов розповів, що на нього планують черговий замах в інтересах росіян, передають Патріоти України. Пряма мова: Там вони зараз планують дещо (замах - ред.), але, як і минулі рази, все в них не вийде... ...