Тому, що не Богдан: Наближений до Банкової політолог розповів, чому Зеленський так міцно тримається за Єрмака

Особливий зв'язок президента Володимира Зеленського з главою його Офісу Андрієм Єрмаком ґрунтується на довірі і тому, що останній – ефективний виконавець і знає своє місце. Про це розповідає політолог Володимир Фесенко, передають Патріоти України.

Що мав на увазі президент, коли казав в інтерв'ю для програми "VIP з Наталею Мосейчук" про Андрія Єрмака, що той прийшов з ним і піде з ним? Чому так довіряє своєму главі Офісу?

- Коли була велика пресконференція Зеленського до другої річниці президентства, він сказав те саме, але коротше. Є стереотип, що Єрмак керує від імені Зеленського. Я кілька разів бачився з Єрмаком під час публічних зустрічей. Чув, як говорить про Зеленського. Він саме виконавець. Може пропонувати президенту рішення по кадрах, у конкретних ситуаціях, але з таким пієтетом говорить про президента, що позиціонує себе як вірний солдат президента.

Негативно сприймають Єрмака перш за все ті, хто критично ставиться до Зеленського. Та і майже кожного керівника Адміністрації президента сприймали більш негативно, ніж самого президента, бо це людина, яка відмовляє. Президенти рідко відмовляють, коли до них звертаються, вони направляють до інших людей, зокрема, до керівника Адміністрації. А той вже вступає у конфлікти і тому навколо нього завжди виникає критичне поле. Такого не було хіба в Порошенка, бо він сам ухвалював всі рішення. Був і міністром закордонних справ, і керівником своєї Адміністрації. Що показово, один з його керівників Ігор Райнін очолює в Харкові обласну організацію ОПЗЖ.

Сергій Льовочкін у Януковича, Віктор Медведчук у Кучми або Віктор Балога у Ющенка (глава секретаріату президента Ющенка. – ред.) брали негатив на себе і це неминуче. На кожному етапі президенти шукають для себе оптимального, комфортного, ефективного керівника Адміністрації, який бере на себе незручні непопулярні завдання, кі можуть погіршити репутацію. Такі люди потрібні. Табачника для Кучми на першому етапі можна порівняти з Богданом для Зеленського. А коли президент стає більш потужним, то йому потрібен саме виконавець.

З ваших слів, Єрмак виглядає не кращим і не гіршим за інших керівників Адміністрацій.

- Так. От коли Медведчук був керівником Адміністрації просував Януковича на посаду прем'єра, розсварив Ющенка з донецькими. Залучав російських політтехнологів у виборчу кампанію 2004 року - провокували конфлікт застосуванням технології про фашистів, якими називали Ющенка і команду.За Медведчука було втягування українців у Євразійський союз.

Андрію Єрмаку також закидують проросійськість. Зокрема, це почалося після його підпису під створенням Консультативної ради за участі бойовиків під егідою Тристоронньої контактної групи із врегулювання конфлікту на Донбасі.

- А де фактичні підтвердження? Тоді була не стільки проросійськість, скільки установка президента вийти на мирне врегулювання. Зіграла роль не проросійськість, а відсутність досвіду. Були важливі деталі у вигляді імітації прямого діалогу з сепаратистами. Єрмак не відчув "червоних ліній". Це не свідомі поступки росіянам, а пастка з їхнього боку. Але коли Єрмак почув критику цієї ідеї, одразу відмовився. Тому не поділяю версію про його проросійськість. Спрацьовує іноді відсутність досвіду, особливості психології, його політичного стилю. Тут є приводи для критики. Але в першу чергу він виконавець. Враховуючи його статус є другою людиною в країні за рівнем впливу, тому можна порівнювати і з Льовочкіним, і з Медведчуком, але негативного впливу, як за Медведчука, на президента не здійснює.

Не можна його порівняти і з Табачником, який розсварив команду Кучми між собою. Тоді й анекдот з'явився: "Хто такий Кучма? Президент в Адміністрації Табачника. А Єрмак ефективний виконавець.

Зеленський згадав про спецоперацію і ймовірні плани України захопити членів приватної військової компанії "Вагнер", відповідаючи на питання про Андрія Єрмака. Сказав "до нього нуль питань у Служби безпеки України, української розвідки". За даними ЗМІ, після того, як силовики доповіли про спецоперацію Офісу президента, вона була зірвана, мовляв, через витік інформації. Як це розумієте?

У справі "вагнерівців" (29 липня в санаторії під Мінськом затримали 33 російських громадян. Білоруська влада заявила, що підозрює їх у підготовці заворушень напередодні виборів, а Олександр Лукашенко тоді назвав затримання росіян із "ПВК Вагнера" "надзвичайною подією" і заявив про "брудні наміри" Росії. Україна просила видати їй затриманих бойовиків, бо вони брали участь у бойових діях на Донбасі і воювали проти ЗСУ. Однак ніяких звинувачень їм офіційно так і не висунули, а через два тижні 32 з 33 затриманих повернули в Росію. 18 серпня у соцмережах і деяких ЗМІ, які посилалися на неназвані джерела, з'явилася інформація про те, що затриманих у липні в Білорусі російських бойовиків насправді планували затримати українські спецслужби, які понад рік вели операцію з розшуку і затримання причетних до злочинів на Донбасі, зокрема до збиття малайзійського літака рейсу MH17. - ред.) винен не Єрмак. Опосередковано Зеленський це підтвердив в інтерв'ю Мосейчук.

Рішення, мабуть, ухвалював сам Зеленський. Не захотів брати на себе відповідальність за спецоперацію з невідомими наслідками. Одна річ, якби це відбулось в Берліні чи Мадриді. Друге, коли у Білорусі затримали опозиційного журналіста Романа Протасевича і країна опинилась в ізоляції. А Україна посередині. Наслідки були б непрості. По-друге, там був один Протасевич з подругою, а тут 30 вагнерівців з бойовим досвідом. Сталася б трагедія, винуватий був би Зеленський. Тоді тільки почалося перемир'я на Донбасі. Для Зеленського це було дуже важливо – мав останній шанс вийти на мирне врегулювання конфлікту. Тоді ще в це вірив, а тепер вже ні. Мав дві альтернативи: красива, але дуже ризикована, навіть авантюрна спецоперація, або зберегти перемир'я. Тобто, це були не витоки інформації, а політичне рішення про її припинення. Витоками інформації чи зрадою називають вже те, що сталося потім. Інформацію про "вагнерівців", яких заманювали в цей літак, передали Лукашенку і почали домовлятися про безпечний варіант, щоб Лукашенко передав їх нам, аби не захоплювати їх у літаку. Це було скоріш за все доручення Єрмаку, але не спрацювало. Зеленський це вже розуміє. Є бажання, а є суворі реалії.

Джерело: Gazeta.ua

Після довгої паузи Росія вивела ракетоносії в Чорне море

п’ятниця, 26 квітень 2024, 23:29

Російські війська вивели на бойове чергування у Чорне море два підводні ракетоносії із вісьмома ракетами Калібр. Про це повідомила пресслужба Сил оборони півдня в п'ятницю, 26 квітня. "Після доволі довгої паузи ворог вивів на бойове чергування в Чорне ...

План зробити це "якнайшвидше": Бельгія обіцяє прискорити передачу Україні своїх F-16

п’ятниця, 26 квітень 2024, 23:24

Раніше повідомлялося, що Бельгія передасть Україні F-16 до 2025 року. Влада Бельгії вирішила передати Україні винищувачі F-16 вже у 2024 році, хоча точні терміни поки що невідомі. Про це на спільній прес-конференції заявили прем'єр Бельгії Александер Д...