"Товаришувала" з офіцерами НАТО: Дані білоруських хакерів допомогли виявити шпигунку РФ в Італії, - Bellingcat

Журналісти низки зарубіжних видань встановили особу "глибоко законспірованої" російської шпигунки, яка видавала себе за перуанку з німецьким корінням і під іменем Марія Адела Куфельдт Рівера жила в різних країнах Європи. Спільне розслідування Bellingcat, The Insider, Der Spiegel і La Repubblica з виявлення шпіонки тривало 10 місяців, повідомляють Патріоти України.

Як пишуть розслідувачі, вона мала бізнес – дизайн власної лінії ювелірних прикрас, що допомагало їй жити активним соціальним життям і знайомитися з потрібними людьми, зокрема з офіцерами НАТО, які служили в італійському Неаполі.

Христо Грозєв, генеральний директор Bellingcat і провідний розслідувач повідомив, що наштовхнувся на незвичне ім’я, коли переглядав базу даних про перетин білоруського кордону, яку передали розслідувачам білоруські харкери. "Ми вперше помітили її завдяки надзвичайно корисній базі даних, якою поділилися з нами білоруські кіберпартизани: реєстр перетину кордону Білорусі. Ми знали діапазони номерів паспортів шпигунів ГРУ та ФСБ, тож вирішили шукати в цьому наборі даних за частковими збігами, залишаючи останні 3 цифри як символи підстановки", – пояснив Грозєв.

Він зазначив, що ще працюючи над розслідуванням отруєння Скрипалів у Великобританії, журналісти з’ясували, що російська розвідка видавала своїм шпигунам за кордоном паспорти однієї серії. Доступ до цих номерів дозволив журналістам-розслідувачам викривати інших шпигунів, відстежуючи такі групи чисел.

Відштовхуючись від номера паспорта на ім’я "Руслан Боширов", Грозєв наштовхнувся на ім’я Марія Адела Куфельдт Рівера, яка жила в Європі, але 13 разів відвідувала Росію, перетинаючи кордон потягом.

Пізніше російський колега Грозєва Роман Доброхотов з проекту The Insider з’ясував, що жінка з дуже схожим іменем була секретарем Lions Club, благодійної організації в Неаполі. Вони разом звернулися до італійської колеги Флоріани Булфон і вона сказала, що цей клуб розташований прямо біля командного центру НАТО, і решта його членів були офіцерами НАТО.

Журналісти з’ясували, що росіянку, яка, ймовірно, працювала на ГРУ, звати Ольга Колобова, і її шпигунська кар’єра обірвалася раптово у 2018 році після публікації розслідування про отруєння Скрипалів у Британії.

Як пише розслідувач і засновник Bellingcat, Еліот Хіггінс, 14 вересня 2018 року Bellingcat і The Insider опублікували розслідування про таємні особи "Руслана Боширова" та "Олександра Петрова", двох таємних шпигунів ГРУ, причетних до отруєння "Новачком" Сергія та Юлії Скрипалів.

Того ж дня опівночі, зазначив розслідувач, начальнику в/ч 29155 ГРУ генерал-майору Авер’янову подзвонив начальник відділу номер 5 ГРУ, "так званої програми нелегалів – маловідомого відділу, який розсаджував військових шпигунів по всьому світу під вигаданими іменами".

"Двоє офіцерів ГРУ розмовляли трохи більше двох хвилин", – розпові Хіггінс. А вже наступного дня імовірна російська шпигунка була в дорозі до Москви. "Наступного дня Марія Адела Куфельдт Рівера купила квиток в один кінець з Неаполя, Італія, до Москви, летячи за паспортом з одного з діапазонів номерів, які Bellingcat опублікував напередодні", – зазначив Хіггінс.

З того часу громадянка Росії Ольга Колобова, 1982 року народження, проживає в Москві в елітній квартирі. Як додав Хіггінс, найпікантнішим моментом в цій історії для нього стало те, що свою "авторську" біжутерію, якою вона обдаровувала високопоставлених осіб, включно з принцом Халіфа бін Салман Аль Халіфа, прем’єр-міністром Бахрейну, Колобова купувала через "Алі-експрес", китайську службу доставки товарів.

Як пише Хіггінс, коли розслідувачі звернулися за коментарем до посольства Росії в Римі, у відповідь посольство лише опублікувало у Twitter карикатуру з коментарем: "Якщо ви всюди бачите російських шпигунів, можливо, ви занадто багато читаєте газету "Реппубліка".

Макрон намагається усунути фон дер Ляєн з посади голови Єврокомісії, заради нового протеже

четвер, 25 квітень 2024, 8:15

Президент Франції Еммануель Макрон веде переговори з іншими лідерами Євросоюзу щодо можливості замінити Урсулу фон дер Ляєн на посту голови Єврокомісії. Про це у середу, 24 квітня, повідомляє Bloomberg з посиланням на обізнані джерела. . Зазначається...

Країни ЄС вагаються з наданням ППО Patriot Україні: ЗМІ дізнались причини

четвер, 25 квітень 2024, 8:05

Повідомляється, що виготовлення систем ППО займає багато часу, тому європейські країни не хочуть відмовлятися від своїх Patriot і ставити себе під загрозу, передають Патріоти України. Як повідомляє AP news, країни Євросоюзу, які мають системи ППО Patri...