Трамп та Путін небезпечні для Європи, потрібно замислитися про самозахист, - The Guardian

Першим пріорітетом Європи має бути Україна, другим - збільшення витрат на оборону і її покращення, а третім - ядерне стримування.

30 серпня 1954 року голосуванням у Національних зборах Франції був знищений проєкт Європейського оборонного товариства. Інтеграція на континенті продовжилася навколо економічного співтовариства, а європейська безпека була побудована навколо НАТО, яке очолює США. Але тепер, коли російський президент Володимир Путін наступає зі сходу, а кандидат у президенти США Дональд Трамп погрожує із заходу, настав час переглянути ідею самозахисту Європи, пише The Guardian.

70 років тому історичні обставини були іншими, але і тоді і зараз ключовим рушієм європейської оборонної ініціативи була агресивна Москва. У США прагнули більше зосередитись на загрозах Китаю. Тоді це була Корейська війна, яка розпочалась 1950 року.

Європа залежить у питаннях оборони від НАТО, а сам Альянс - від надійності гарантій за статтею п'ятою з боку США.

"Надійність є ключовим словом для стримування, як довіра для фінансових ринків. Строго кажучи, стаття п'ята лише зобов'язує члена НАТО вживати "таких заходів, які він вважатиме необхідними, включаючи застосування збройної сили", якщо союзник зазнає нападу. Тож де буде Європа, якщо президент Трамп не "вважатиме за необхідне" захищати Естонію? Або, перед цим, якщо Путін більше не віритиме - можливо, прорахувавшись, як у випадку з Україною, - що Вашингтон зробить це", - йдеться у статті.

Європі терміново необхідно збільшити поставки боєприпасів і зброї Україні. Потрібно також розширити тренування української армії, щоб армія могла фактично переломити хід війни 2025 року. Це має бути метою Європи, навіть якщо Трамп призупинить підтримку і спробує укласти угоду з Путіним.

Збільшення європейських оборонних витрат на практиці буде означати більше бізнесу для США. Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг у своєму виступі минулого місяця у Heritage Foundation сказав, американські виробники озброєнь вже отримали європейські замовлення на суму $120 млрд за останні два роки. Це аргумент, який повинен "сподобатися" Трампу.


"Долар зараз дійсно дуже зміцнився": Професор економіки Гарварда дав прогноз, що буде з курсом у разі перемоги Трампа чи Гарріс

субота, 27 липень 2024, 20:45

Якщо колишній президент США Дональд Трамп повернеться до Білого дому 2025 року, йому, найімовірніше, пощастить із його планами на ослаблення долара, навіть якщо він нічого не робитиме. Таку думку висловив професор економіки Гарвардського університету, ...

Скоро в Україні? Британці вперше випробувували лазерну зброю проти безпілотників

субота, 27 липень 2024, 20:30

Цей зразок лазерної зброх вже здійснив понад 40 тисяч тестових годин і знищив понад 400 цілей. Британська оборонна компанія Raytheon вперше в історії країни випробувала проти безпілотників лазерну зброю, інтегровану в бронемашину, передають Патріоти Ук...