Транзит до Калінінграда через Литву дозволено, але не будь-який: Єврокомісія видала офіційне роз'яснення

Єврокомісія (ЄК) оприлюднила офіційне роз'яснення щодо транзиту російських вантажів через Литву до області Калінінграда. Роз'яснення ЄК не передбачає створення окремих "зелених коридорів" для такого транзиту, проте дозволяє деякі перевезення виключно залізницею. Про це повідомила Європейська комісія, передають Патріоти України.

В опублікованому у доповненнях до релізу документі містяться такі роз'яснення:

  • Забороняється перевезення вантажів автомобільним транспортом територією ЄС, зокрема транзитом. Ця заборона не поширюється на перевезення товарів до Калінінградської області лише в тому випадку, якщо ці товари не потрапили під санкції ЄС. Транзит підсанкційних товарів автомобільним транспортом заборонено у будь-якому разі.
  • Такий спеціальний режим не застосовується до залізничних перевезень. Водночас держави-члени зобов'язані здійснювати контроль за такими перевезеннями та зупиняти транзит, якщо порушуються правила. Зокрема те, що транзит товарів і технологій військового і подвійного призначення, що підпадають під санкції, заборонено в будь-якому випадку.

"Мета – вказати застосовні правила і нагадати, що держави-члени зобов'язані запобігати всім можливим формам обходу обмежувальних заходів ЄС. У цьому світлі Комісія наголошує на важливості моніторингу двосторонніх торгових потоків між Росією та Калінінградською областю, щоб гарантувати, що підсанкційні товари не можуть потрапити на територію ЄС", – також йдеться у повідомленні ЄК.

До речі, раніше в Єврокомісії спростували проведення будь-яких переговорів із Росією щодо транзиту до Калінінграда. Рекомендації ЄК ґрунтуються не на домовленостях, а на юридичному аналізі санкційних актів.

"Намагаються підготувати плацдарм": Експерт з військової контррозвідки пояснив, для чого РФ знищує Одесу

четвер, 2 травень 2024, 17:50

Військовий експерт, полковник запасу СБУ, експерт з військової контррозвідки Михайло Притула зазначив, що росіяни б'ють по Одесі ракетами для того, щоб одесити залишили місто. Про це він сказав в етері телеканалу "Еспресо", передають Патріоти України. ...

Ворог посилює натиск: На кордоні Часового Яру йдуть бойові дії

четвер, 2 травень 2024, 16:23

Бойові дії дійшли до межі міста Часів Яр Донецької області. У місті залишається майже 700 осіб. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на начальника Часовоярської міської військової адміністрації Сергія Чауса в ефірі телемарафону, передають Патріот...