"Треба було або іти вперед і вибивати росіян з позицій навколо терміналу, або виводити людей": Бутусов згадав найзапекліші бої у ДАПі

Юрій Бутусов. Фото: соцмережі.

13 січня 2015 року, не витримавши російських обстрілів впаала диспетчерська вежа Донецького аеропорту. Завдяки їй наші воїни слідкували за переміщеннями ворога та коригували артилерійський вогонь по росіянах. 242 дні попри спеку і зимові холоди наші добровольці героїчно тримали оборону цього об'єкту. Ворог неодноразово намагався захопити ДАП, але з кожним разом кивав п'ятами. В якийсь момент вони почали називати українських захисників кіборгами. Юрій Бутусов, головний редактор Цензор.Нет розповів, чому вважає кіборгів героями і додав, що українське керівництво не зробило з цього жодних висновків. Патріоти України пропонують вам прочитати текстовий запис цієї бесіди.

Чи варто було тримати ДАП 242 дні?

Дії наших військових можна характеризувати, як героїзм.

Якщо оцінювати цю операцію з точки зору тактики — об'єктивно після того, як росіяни впритул наблизилися до нового терміналу, зайняли сусідні будівлі — треба було ухвалювати рішення на відхід наших людей.

Термінал, вежу та метеостанцію утримувала невеличка група людей.

У вересні -жовтні 2014 року це стало невигідним для наших воїнів становище — ворог прострілював підходи до наших позицій, міг приховано наближатись, прострілювати з важкого озброєння. Новий термінал був легкою спорудою, непристосованої до довготривалої оборони.

Треба було, або іти вперед і вибивати росіян з позицій навколо терміналу, чи виводити людей.

Ідеологічно яку роль виконала оборона донецького аеропорту?

Це показало силу духу та здатність українських воїнів триматися до кінця.

Там були жахливі умови, які витримувати було величезним випробуванням. Люди трималися на холоді, спеці майже рік. Це суцільний героїзм.

Захисники ДАПу — надзвичайні люди і їх треба було зберегти.

Я тоді про це все писав.

Росіяни знали, що їм протистоять добровольці?

Думаю, що мали уяву про противника. Останні захисники були виключно добровольці. Люди, які не просто пішли на війну, а ще й тримали ДАП до останнього.

Ті, хто там були мали надзвичайні вольові якості та стояли там до кінця.

Зі сторони росіян воювали найманці, що мали всі можливі ресурси, могли проводити ротації. Загалом росіяни мали всі сприятливі умови і не могли його захопити.

Які враження у світової спільноти щодо оборони ДАПу?

Більшість цивілізованих країн співчували нам. Думаю чіткого явища не було.

А от ДАП стала символом.

Які висновки зробила Україна після оборони аеропорту?

На жаль офіційних висновків. Нема офіційної історії війни, нема навіть службових висновків. Наше військове командування жодних висновків не зробило.

Джерело: Gazeta.ua

"Для російської пропаганди зʼявиться чудовий козир": Експерт пояснив, як Росія бачить майбутню війну з Альянсом

вівторок, 19 березень 2024, 0:30

Експерт з міжнародної безпеки Фонду "Демократичні ініціативи" Тарас Жовтенко вважає, що Росія може готуватись до обмеженої гібридної операції на території однієї з країн НАТО. Таку думку він висловив у етері "Еспресо", передають Патріоти України. "Ще о...

Гарно зарекомендували себе у розвідці, та патрулюванні: Бельгія надасть Україні 300 штук італійських броньованих позашляховиків LMV, - ЗМІ

вівторок, 19 березень 2024, 0:04

Бельгія готує пакет військової допомоги для України, який міститиме 300 броньованих позашляховиків LMV, повідомляє видання Shephard Media. Компанія Iveco DV представила LMV 4x4 у 2001 році, як автомобіль із високим рівнем прохідності та захисту броні. ...