Треба переломити хід війни: Україна просить у США далекобійні ракети JASSM для F-16, - Forbes

Невдовзі Україна отримає винищувачі F-16 виробництва Lockheed Martin. Втім, тепер українським воїнам необхідні крилаті ракети, передають Патріоти України.

Як пише Forbes, спритні надзвукові реактивні літаки зможуть замінити половину наявного арсеналу українських Повітряних сил із 40- та 50-річних винищувачів і бомбардувальників МіГ та Су.

Повітряні сили можуть збільшити своє угрупування на фронті вдвічі, літаючи на 61 F-16 разом із приблизно 125 старими літаками радянського виробництва.

"У будь-якому випадку, найбільше значення має те, що можуть нести F-16 американської розробки, оскільки російська війна проти України йде вже 19-й місяць: сучасні ракети "повітря-повітря" і "повітря-земля", плюс високоточні бомби - усе це розширює дальність удару українських бойових літаків, дозволяючи їм атакувати російські позиції в тилу, не входячи у зону ураження ворожої ППО", - пише видання.

Україна вже отримала від своїх союзників широкий спектр сучасних боєприпасів. Техніки модифікували українські винищувачі МіГ-29 і Су-27, а також бомбардувальники Су-24 для цих боєприпасів. Ймовірно, партнери допоможуть українцям осучаснити F-16 від Данії та Нідерландів. Як бонус, F-16 може отримати доступ до всіх найкращих боєприпасів.

"Але ракета, яка може мати найбільше значення, Lockheed Martin Joint Air-to-Surface Strike Missile - двотонна малопомітна крилата ракета з радіусом дії 370 км - все ще є в списку бажань Києва. До тих пір, поки Сполучені Штати не схвалять передачу JASSM Україні, українські F-16 не реалізують свого повного потенціалу", - пише Forbes.

"Попереду ще довгий шлях до того, як F-16 надійдуть на озброєння в Україні, і залишається відкритим питання, наскільки вони вплинуть на результат війни", - пояснив Брінн Таннехілл, аналітик корпорації RAND у Каліфорнії.

Наразі невелике угруповання модифікованих бомбардувальників Су-24М/МР , які літають у складі 7-ї бригади тактичної авіації з аеродрому в Старокостянтинові на заході України, є основною повітряною силою ПС. Вони випускають британські крилаті ракети Storm Shadow і французькі SCALP. Су-24 можуть вражати російські війська та матеріально-технічні вузли на відстані до 249 км.

F-16 ще не сумісний з Storm Shadow або SCALP, але він сумісний з JASSM. Поєднавши F-16 з JASSM, українська авіація могла б подвоїти потужність ударів. Ці ракети можуть допомогти Києву досягти однієї з головних цілей - звільнити Крим.

Десять тижнів тому українські війська розпочали великий контрнаступ на кількох напрямках на півдні та сході України. Мета операцій на півдні, які зараз зосереджені на осі Роботине-Токмак-Мелітополь, а також на долині річки Мокрі Яли, полягає в тому, щоб відкинути українські бригади приблизно на 80 км нинішньої лінії фронту до Чорного моря та розірвати наземний коридор окупантів на Донбасі та півдні з Кримом.

F-16, які випускають JASSM, могли б досягти цього, врятувавши більше життів українців. "F-16, оснащені JASSM, можуть мати вирішальне значення для заявленого міністром оборони України Олексієм Резніковим довгострокового плану повернення Криму "без бою", - написав Таннехілл.

"Долар зараз дійсно дуже зміцнився": Професор економіки Гарварда дав прогноз, що буде з курсом у разі перемоги Трампа чи Гарріс

субота, 27 липень 2024, 20:45

Якщо колишній президент США Дональд Трамп повернеться до Білого дому 2025 року, йому, найімовірніше, пощастить із його планами на ослаблення долара, навіть якщо він нічого не робитиме. Таку думку висловив професор економіки Гарвардського університету, ...

Скоро в Україні? Британці вперше випробувували лазерну зброю проти безпілотників

субота, 27 липень 2024, 20:30

Цей зразок лазерної зброх вже здійснив понад 40 тисяч тестових годин і знищив понад 400 цілей. Британська оборонна компанія Raytheon вперше в історії країни випробувала проти безпілотників лазерну зброю, інтегровану в бронемашину, передають Патріоти Ук...