Трубі "труба"? "Європейська Солідарність" вимагає відкрити кримінальне провадження по протиправній діяльності екс-голови ДБР

У партії Петра Порошенка вважають, за «системне порушення законів і Конституції» необхідно було не лише звільнити, а й притягнути до кримінальної відповідальності екс-голову ДБР, а також фігурантів так званих «плівок Труби».

Роман Труба. Фото: ТСН.

Фракція «Європейська солідарність» вимагає від Генеральної прокуратури порушити кримінальну справу проти нещодавно звільненого директора Державного бюро розслідувань Романа Труби через прослуховування записів в його кабінеті. Про це повідомляє прес-служба «Євросолідарності», передають Патріоти України.

«Партія “Європейська Солідарність” вітає звільнення дискредитованого голови ДБР Труби і вимагає від Генеральної прокуратури порушити проти нього кримінальне виробництво за вчинені Трубою злочину», – йдеться в повідомленні.

У партії Петра Порошенка вважають, за «системне порушення законів і Конституції» необхідно було не лише звільнити, а й притягнути до кримінальної відповідальності екс-голову ДБР, а також фігурантів так званих «плівок Труби».

У «Євросолідарності» наголосили, що розслідування записів прослуховування, яка велося в кабінеті Труби, є обов’язковою умовою для очищення бюро. Крім цього, у фракції заявили, що звільнення Труби було здійснено з порушенням Конституції.

«Як відомо, згідно з рішенням Конституційного суду від 16.12.2019, президент не має права призначати керівництво ДБР. У висновку суду чітко зазначено, що «підпорядкування НАБУ та ДБР президенту України через призначення і звільнення керівників створює загрозу незалежності цих органів», – повідомляють в партії.

У зв’язку з цим «Євросолідарність» закликала президента Володимира Зеленського і фракцію «Слуга народу» перед здійсненням кадрових перестановок «привести законодавство, що регулює діяльність ДБР, у відповідність з Конституцією». Додамо, що Трубу призначив очільником ДБР тодішній президент Петро Порошенко.

Чехія відкликає свого посла в Росії

неділя, 5 травень 2024, 16:06

Міністерство закордонних справ Чехії вирішило відкликати з посади посла в Росії Вітезслава Півоньку, який з 2022 року фізично перебуває в Празі. Цю інформацію голова відомства Ян Ліпавський підтвердило агентству ČTK, повідомляють Патріоти України. Рані...

У Бердянську знищили організатора катівень: У ГУР Міноборони розповіли подробиці (відео)

неділя, 5 травень 2024, 15:44

Головне управління розвідки Міноборони України підтвердило ліквідацію колаборанта в окупованому Бердянську Запорізької області й повідомило деякі подробиці з цього приводу, передають Патріоти України. Повідомляється, що 5 травня 2024 року близько 9:40 ...