Тримайся, недонаддержаво: Новітній британський авіаносець долучається до сил швидкого реагування у Європі

Перший з британських авіаносців класу Elizabeth, разом з багатоцільовими літаками F-35, буде ходити під прапором Великої Британії поряд із союзниками НАТО.

HMS Queen Elizabeth під час одного з етапів випробувань.

Майбутній флагман Королівського Військово-морського флоту Великої Британії HMS Queen Elizabeth (R08) буде доступний для розгортання як частина багатонаціональних сил НАТО. Про це повідомляє прес-служба Уряду Великої Британії, передають Патріоти України.

Прем’єр-міністр Тереза Мей оголосив 4 червня, що Королівський військово-морський флот зможе підготувати найбільший і найсучасніший військовий корабель Великої Британії для сил швидкого реагування реагування НАТО.

Перший з британських авіаносців класу Elizabeth, разом з багатоцільовими літаками F-35, буде ходити під прапором Великої Британії поряд із союзниками НАТО.

“Я рада повідомити, що НАТО незабаром зможе застосовувати британський авіаносець HMS Queen Elizabeth та літаки-винищувачі F-35, щоб допомогти у подоланні загроз у всьому світі, – сказала Тереза Мей

Операція «Readiness Initiative» НАТО спрямована на підвищення готовності сил Альянсу до розгортання та переміщення в Європі, а також через Атлантику для захисту міжнародної безпеки.

На зустрічі міністрів оборони у червні союзники зобов’язалися до 2020 року мати 30 батальйонів, 30 авіаційних ескадрильй та 30 військово-морських кораблів, готових до використання впродовж 30 днів. Це було посилено главами держав і урядів Альянсу на саміті НАТО в липні.

Будівництво авіаносця було розпочато 7 липня 2009 року та через 5 років – 17 липня 2014 року він покинув сухий док для свого першого виходу в море.

Короткі технічні характеристики авіаносця Queen Elizabeth (R08):

Водотоннажність: 70 600 тон(повна)
Довжина: 284 метри
Ширина: 74 метра
Осадка: 11 метрів
Максимальна швидкість: 25 вузлів
Автономність: 292 доби
Авіакрило: заплановано до 40 одиниць літальних засобів – літаків F-35B та вертольотів різних типів
Екіпаж: Командирський склад – 60 офіцерів
Особовий склад: 600 осіб
Авіаперсонал: 900 осіб

У 2019 році запланована передача Королівським ВМС іншого авіаносця цього типу – HMS Prince of Wales.

За два кроки до... Росія, Китай, Іран та їх сателіти пов'язані не ідеологією, а відчаєм, - WP

п’ятниця, 19 квітень 2024, 5:00

Іран, Росія, Китай та КНДР очолюють блок диктаторських режимів, до якого входять і терористичні угрупування - їх пов'язує не ідеологія, а відчай. Про це йдеться в аналітичній статті на сайті The Washington Post, передають Патріоти України. Всі ці країн...

Росія випалює українську землю. Настав час зробити те саме з Росією: Україна вже має ударні БПЛА, котрі можуть дістатися Сибіру - The Economist

п’ятниця, 19 квітень 2024, 0:55

Кореспондент одного з найстаріших і найвпливовіших періодичних видань Великобританії побував на українській фабриці, де випускають бойові БПЛА великого радіусу дії, де поспілкувався з провідним працівником. Моя охорона виглядає знервовано. З кожним наш...