"Це - негативний сигнал для України", - Бєлєсков про плани Трампа

Будівництво стіни на кордоні з Мексикою не потрібне американцям. Це - передвиборчий крок Дональда Трамп. Але на неї витратять гроші, які передбачалися для протидії РФ у Європі, говорить заступник директора Інституту світової політики Микола Бєлєсков, передають Патріоти України.

"Цей проект був одним із ключових під час минулих виборів президента. Тож зараз Трамп хоче показати, мовляв, щось робить, щоб виконати свої передвиборчі обіцянки. Насправді ж міграційна проблема в Америці зараз є навіть менш гострою, ніж за часів Барака Обами", - пояснює експерт.

За його словами, опосередковано Трамп діє в інтересах Росії. "Європейська ініціатива стримування має бюджет десь 5-6 мільярдів доларів. Тож кошти, що забираються, є відчутною втратою. Ці гроші мали піти на спорудження інфраструктурних об'єктів у Європі. США мають у цьому регіоні небагато сил - лише 60-65 тисяч людей. Розраховують, що у випадку війни зможуть перекинути більшу частину своєї військової потуги авіацією. Але далеко не кожен аеродром може приймати американські новітні літаки Ф-16. Саме на таке спорудження чи модернізацію мали піти гроші, які Трамп витратить на стіну", - вважає Бєлєсков. Це - негативний сигнал для України, наголошує він.

"Бачимо, що американський президент керується, у першу чергу, своїми внутрішніми розрахунками, а не міркуваннями європейської безпеки. З програми допомоги Україні у 250 мільйонів доларів небагато коштів йде саме на інфраструктурні об'єкти. Тож цю суму не зменшать для фінансування стіни. Але ця ситуація свідчить про пріоритети очільника США. Розуміємо, що безпека не серед них. Йому головне виконати свої передвиборні обіцянки.

Політика європейських країн навряд зміниться. Можливо, вони навіть будуть змушені більше інвестувати у свою безпеку та турбуватися про неї. Адже американської присутності буде менше", - додає експерт.

Джерело: Gazeta.ua

Очільник МЗС Кемерон оцінив ймовірність відновлення дипломатичних відносин Британії з РФ

четвер, 25 квітень 2024, 13:31

Міністр закордонних справ Британії Девід Кемерон заявив, що у відносинах між Великою Британією та Росією більше «немає шляху назад». Про це він сказав у інтерв'ю Independent, передають Патріоти України. Журналістка запитала його, чи може Британія повер...

Пекін підіграє агресору: Китай сховав у порту корабель, який доставляв зброю з КНДР до Росії, - Reuters

четвер, 25 квітень 2024, 11:30

Китай надав причал для російського вантажного судна, що знаходиться під санкціями США, причетного до постачань північнокорейської зброї до Росії, передають Патріоти України з посиланням на Reuters. Британський аналітичний центр Royal United Services I...