"Це буде катастрофа величезних масштабів": Данілов оцінив можливість підриву окупантами Каховської ГЕС

Якщо російські окупанти зважаться на підрив Каховської ГЕС, щоб прикрити свій відхід з Херсонщини, це буде катастрофа величезних масштабів з великою кількістю людських жертв, передають Патріоти України.

Проте навіть для самих окупантів це не вигідно, адже це вплине на водопостачання окупованого Кримського півострова. Про це розповів секретар Ради національної безпеки та оборони Олексій Данілов в інтерв'ю "24 каналу".

За словами Данілова, у разі підриву російськими окупантами Каховської ГЕС небезпека буде для низки населених пунктів.

"Перше, що стосується розрахунків, які ми маємо, якщо вони взагалі зійдуть з глузду й зроблять це, є певна небезпека для деяких населених пунктів. Проте я хочу сказати, що ми взагалі не усвідомлюємо, як на це має відреагувати світ, тому що це не просто знищення об'єктів інфраструктури. Це буде катастрофа величезних масштабів з великою кількістю людських жертв", – зазначає Данілов.

Зараз окупанти намагаються фактично депортувати частину населення з тих територій. Колаборанти та окупанти закликали людей виїжджати, організовували "евакуацію". Проте секретар РНБО каже, що навряд чи українці, які живуть на Херсонщині, захочуть "відправлятися будувати Росію-матінку кудись у Сибір".

Але підривати Каховську ГЕС не вигідно і самим окупантам, тому вони можуть не вдатися до такого кроку. Адже у разі підриву цього об’єкту може припинитися водопостачання в окупований Крим.

"Питання водопостачання Криму для них є важливим й вони ставлять його на порядок денний, як обов'язкову річ. Зокрема у тих перемовинах, які вони хотіли проводити, такий пункт є. Якщо вдадуться до таких речей, то ніякого водопостачання найближчі роки туди бути не може", – пояснює секретар РНБО.

Проте є інший крок, до якого можуть вдатися росіяни – перервати постачання електроенергії звідти до України.

"Інша річ, що вони можуть знищити агрегати, які там є та виробляють електроенергію для нашої країни. Це вони здатні зробити й у нас є інформація щодо цих речей", – зазначає Данілов.

Пекін підіграє агресору: Китай сховав у порту корабель, який доставляв зброю з КНДР до Росії, - Reuters

четвер, 25 квітень 2024, 11:30

Китай надав причал для російського вантажного судна, що знаходиться під санкціями США, причетного до постачань північнокорейської зброї до Росії, передають Патріоти України з посиланням на Reuters. Британський аналітичний центр Royal United Services I...

Нова "бавовна": У російському Омську горять ємності з нафтопродуктами

четвер, 25 квітень 2024, 11:28

25 квітня в російському Омську на Красноярському тракті спалахнули три ємності з нафтопродуктами. Площа пожежі становить 500 квадратних метрів, передають Патріоти України. Деталі: Повідомляється, що на Красноярському тракті горять три ємності з нафтопр...