"Це буде привід для того": Експерт пояснив, чим загрожує прагнення "Грузинської мрії" втримати владу за будь-яку ціну

Днями зʼявилися повідомлення про те, що влада Грузії боїться свого населення і шукатиме захисту з боку Кремля, а РФ може ввести війська в країну, аби допомогти придушити можливі масові протести. Якщо керівна партія "Грузинська мрія" звернеться до Москви по допомогу, це стане кінцем для цієї політичної сили, передають Патріоти України.

Росія ж може цим скористатися, а грузинська армія, вочевидь, не зможе чинити їй опір. Про це в інтервʼю OBOZ.UA сказав виконавчий директор Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Олександр Леонов.

"Це буде привід для того, щоб вирішити грузинські питання з точки зору Росії, як вони намагалися вирішити українське питання. Поки що ми зараз бачимо, що "Грузинська мрія" дійсно взяла курс фактично на утримання влади за будь-яку ціну. Про це свідчить те, що вони ухвалюють закони від закону про іноагентів, на підставі яких, фактично, вони заблокували європейську та євроатлантичну інтеграцію Грузії", – зазначив він.

У такому випадку Грузія перестане існувати як держава і, можливо, перетвориться на російський федеральний округ або на аналог Білорусі, яка є проксі-державою і фактично обслуговує Росію.

"На превеликий жаль, сценарії можливі різні. Тобто якщо це станеться, то ми можемо говорити про те, що грузинська держава закінчиться. Але от той факт, що в Грузії, наприклад, зараз активно переслідують тих грузинських громадян, які воювали на боці України, може свідчити зокрема про те, що актив, який може чинити спротив, зараз у Грузії активно нейтралізують", – зазначив експерт.

Якою може бути реакція світу

За словами Леонова, можливе тільки посилення санкцій, мають додатково проробляти заходи, які будуть більше бити по Росії, а не по західній економіці.

"Це може бути лише черговим підтвердженням, що Росія – агресивна держава. Я думаю, що в цьому єдиний момент, як саме можна вплинути на Росію – це посилювати воєнну допомогу Україні, дозволяти бити на більшу дальність американської і західної зброї, і так далі. Зараз уже ми підійшли до межі взаємного впливу, і тому й Росія може йти на якісь кроки, які абсолютно суперечать міжнародному праву, і Захід зараз може тільки посилювати тиск", – сказав він.

Чи є в "Грузинської мрії" альтернативи зверненню до РФ

Єдиною альтернативою для керівної партії є відмовитися від антидемократичних законів, зокрема про іноагентів, і повернення на шлях європейської та євроатлантичної інтеграції, який є важливим для грузинського суспільства.

"Інакше це буде втрата влади, і я думаю, що за втратою влади будуть і певні кримінальні справи, бо "Грузинська мрія", я думаю, там є і корупція, є і дійсно речі, які підпадають під грузинський кримінальний кодекс. Давайте будемо чесними, це означатиме, фактично, крах Бідзіни Іванішвілі. Я думаю, що опоненти, коли прийдуть до влади, вони не залишать його як бізнес-одиницю, яка впливає на грузинську політику. Я думаю, буде такий варіант деолігархізації в Грузії, і можливо, зокрема й через це "Грузинська мрія" так чіпляється за владу, бо розуміє, що їхній спонсор фактично зазнає фіаско", – висловив свою думку Леонов.

Скільки російських військ зосереджено у прикордонних з Україною районах: Коваленко озвучив цифри

четвер, 8 серпень 2024, 22:10

Кількість російських військ у прикордонних з Україною районах налічує близько 75 тисяч особового складу. Більшість цих сил коштів зосереджено у Білгородської області РФ - понад 50 тисяч о/с. У Брянській та Курській по 10 тисяч о/с, передають Патріоти ...

Чому ЗСУ обрали саме Суджу для наступу на території РФ: OSINT-аналітик дав пояснення

четвер, 8 серпень 2024, 21:40

Місто Суджа в Курській області - це останній хаб експорту російського газу до Європи. Також це транспортний хаб російського угруповання "Північ": через це місто проходить залізнична гілка до Бєлгорода, яка має важливе значення для постачання військ на ...