Це було дуже нетипово: За день до вибуху в чеському Врбетіце працівникам складу боєприпасів дали відгул

За день до вибуху складу в чеському селі Врбетіце в жовтні 2014 року його тимчасовим працівникам несподівано дали відгул. Про це повідомили 6 травня журналісти "Чешского радио", передають Патріоти України.

Журналісти зазначають, що в середині жовтня 2014 року на складах території Врбетіце було досить жваво, оскільки співробітники компанії з виробництва зброї IMEX Group, яка орендувала склади, спішно мали підготувати вибухові речовини до транспортування. Однак найнятим робітникам раптом дали несподівану вказівку взяти відгул на 15 жовтня.

Замість цих робітників, за даними "Чешского радио", того дня на склад №16 пішла тільки одна людина, власник компанії Петер Бернатік – молодший. Водночас, як розповіли працівники, раніше Бернатік завжди ходив перевіряти товар іще з кимось, але не сам.

Нетипова для власника компанії поведінка напередодні вибуху привернула увагу чеської поліції під час розслідування справи. У лютому цього року Бернатіка затримали, він провів у камері попереднього ув'язнення 48 годин. Цю інформацію журналістам підтвердили як люди з найближчого оточення Бернатіка, так і джерела, ознайомлені із процесом розслідування.

Журналісти вважають, що затримання Бернатіка є свідченням того, що поліція сприймає власника IMEX не тільки як свідка, а й як підозрюваного, а саме у приховуванні фактів у зв'язку з вибухом. Зокрема, слідчі і спецслужби встановлюють, чи допомагав він, свідомо або несвідомо, російським агентам проникнути в приміщення у Врбетіце, зазначає "Чешское радио".

Адвокат IMEX Радек Ондруш визнав, що тимчасовим працівникам дійсно надали вихідний 15 жовтня 2014 року. Він аргументував це тим, що "за ними не було кому доглянути". Також, на його думку, відгул і вибух на складі наступного дня є просто збігом.

ЗМІ також зазначають, що у справі, крім російських агентів Олександра Мішкіна та Анатолія Чепіги, фігурує ще один росіянин – Микола Шапошников. Він був позаштатним консультантом компанії IMEX щодо зброї. За даними чеських медіа, саме він надіслав Бернатіку електронного листа із зазначенням днів, коли Чепіга і Мішкін, які видавали себе за збройових інспекторів, прибудуть у Врбетіце.

"Головна помилка Зеленського, те що він залишив демократію", - "слуга народу" Богуцька вимагає закрити українцям рота

п’ятниця, 26 квітень 2024, 2:35

"Знаєте, про що я насправді шкодую? Про те, що з прийняттям Воєнного стану не було введено воєнну цензуру. Володимир Зеленський (чи справді, чи з подачі європейських партнерів) залишив демократію під час війни. Це була помилка!!!" - написала Богуцька. ...

Вибори недійсні. Х*ло - узурпатор: Європарламент не визнав легітимність Путіна

п’ятниця, 26 квітень 2024, 1:45

Країни-члени Євросоюзу та міжнародна спільнота не повинні визнавати результати "виборів" 15-17 березня у Росії, за результатами яких "переможцем" оголосили Володимира Путіна. Відповідну резолюцію прийняв Європарламент у четвер, 25 квітня. Документ підт...