"Це дуже хороший сигнал": Портников про бунт у ПАРЄ і "адвокатів України"

"Маршал польського Сенату Станіслав Карчевський, який побачився із представниками Литви, Латвії, Естонії, Грузії, України і Словаччини на церемонії святкування 450-річчя підписання Люблінської унії, пообіцяв уже незабаром провести зустріч представників цих країн для того, щоб обговорити їхню загальну реакцію на відновлення повноважень російської делегації в ПАРЄ", - пише у своєму блозі політолог Віталій Портников, повідомляють Патріоти України, і продовжує:

"Ця готовність до спільних дій ще раз демонструє, що проти колаборації "колективного Заходу" можна і потрібно боротися. І що стверджувати з приводу тих чи інших намірів колективного Заходу "все було вирішено", як це недавно зробив, коли коментував повернення Росії в ПАРЄ, президент України Володимир Зеленський - щонайменше, політична короткозорість.

Сили, які хочуть нормалізації відносин з Росією за рахунок України і міжнародного права, намагаються домогтися цього вже не перший рік. І дуже часто їхні зусилля - і їх попередні рішення - зупинялися саме гласністю, широким міжнародним висвітленням того, що може відбуватися, безкомпромісною характеристикою намірів західних політиків. І солідарністю країн центральної та східної Європи, які добре розуміють, що це таке - російська загроза.

Після Майдану я не раз говорив своїм польським і балтійським колегам, що Україна більше не потребує адвокатів, а потребує партнерів по протистоянню агресії. Схоже, я погарячкував. Політична недосвідченість нового українського президента, відсутність в його команді справжнього інтересу до зовнішньої політики та ірраціональний переляк перед Кремлем, який, схоже, відчувають нові мешканці Банкової, вимагає необхідності саме адвокатури. Необхідності грамотного захисту інтересів України на міжнародній арені в ситуації, коли її власна влада поки що просто не здатна з цим впоратися.

У цьому сенсі заява спікера сенату Польщі, як і загальна реакція центральноєвропейських країн на ганьбу у ПАРЄ - це дуже хороший сигнал.

У часи Януковича я писав, що тодішній президент Польщі Броніслав Коморовський куди більш ефективно захищає інтереси України, ніж сам Янукович, якого взагалі інтереси нашої країни не турбували.

У нинішній ситуації президенти Польщі або Литви теж могли б ефективно захищати інтереси України перед Заходом - принаймні, доки новий президент України не усвідомить важливість такого захисту і не навчиться це ефективно робити".

Джерело: Еспресо.ТV

Словаччина призупинила пропуск вантажівок з території України

субота, 4 травень 2024, 23:16

Словаччина тимчасово призупинила оформлення та пропуск великогабаритних транспортних засобів з України через поломку сканера в пункті пропуску Вишнє Нємецьке. Про це у суботу, 4 травня, повідомили в державній митній службі, передають Патріоти України. ...

Інтрига для Путіна: Голова МЗС відповів, чи відправить Польща свої війська в Україну

субота, 4 травень 2024, 22:29

У питанні щодо відправки військ НАТО в Україну Польща не інформуватиме Кремль про своє остаточне рішення. Про це заявив міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський, передають Патріоти України. Коментуючи пропозицію президента Франції Емманюеля...