"Це дуже небезпечна історія для Туреччини": Експертка розповіла, чим Путін шантажує Ердогана

Російський президент-терорист Володимир Путін шантажує турецького лідера Реджепа Ердогана запуском АЕС, яка наразі будується на території Туреччини компанією з РФ. Для Ердогана дуже важливо, аби Росія напередодні передвиборчої кампанія ввела станцію в експлуатацію. Таку думку висловила в інтерв’ю ТСН.ua старша аналітикиня Центру досліджень сучасної Туреччини Євгенія Габер, передають Патріоти України.

"Жарт зі сльозами на очах. На жаль, це не жарт. Варто нагадати, що в Туреччині вже будується атомна станція. Вони будують із "Росатомом" (російська компанія з атомної енергії - ред.). Право власності також у "Росатому". І фізично цю станцію будує російський "Росатом". Розуміння того, що це фактично російська військово-морська база на Середземному узбережжі Туреччини, поблизу Адани, де розташовується натівська база. Про це в Туреччині небагато хто говорить.

Але насправді небезпека є величезною. По-перше, ми знаємо, як Росія використовує "Росатом" - фактично як інструмент гібридної війни. Як чинник тиску уряду на ті країни, в яких будуть ці атомні станції. По-друге, навіть у плані фізичної безпеки. Будь-який теракт, саботаж - це можливо. По-третє, у турецьких операторів, судячи з останніх обговорень, навіть не буде доступу до окремих блоків та приміщень на території АЕС. Я уже не кажу, що сама експлуатація буде здійснюватися російськими операторами, серед яких можуть бути не тільки фахові інженери та ядерники. Також залежність того, що Туреччина змушена буде закуповувати паливо в Росії. Всі ці моменти, плюс відсутність досвіду у Туреччини, бо це перша АЕС, змушували насторожуватися раніше", - пояснила вона.

Габер наголосила, що будівництво другої АЕС - "реально дуже небезпечна історія для Туреччини", оскільки Туреччина буде залежати від Росії ще більше.

"Зараз йдеться про те, що на півночі країни, в місті Сіноп, є плани побудувати ще одну станцію. Її мали будувати японці кілька років тому, але після певних змін вони від цього проєкту відмовилися. І тепер, знову ж таки, на тлі передвиборчої кампанії починаються розмови, що це може бути "Росатом". Це реально дуже небезпечна історія для Туреччини. Путін шантажує, очевидно, турецьку владу. На усіх нещодавніх зустрічах із Путіним Ердоган просить у нього, аби Росія запустила хоча б перший енергоблок до виборів. У мене є сподівання, що ось цю другу АЕС в Сінопі не встигнуть домовитися про її будівництво до 2023 року. Потім пріоритети у турецької влади будуть нові", - додала вона.

"Путін буде вимушений відкривати другий фронт у Калінінграді, в Курській області, у Придністров’ї": У РДК анонсували нові рейди

субота, 20 квітень 2024, 7:56

Бійці Російського добровольчого корпусу (РДК) з позивними "Лакі", "Могила" та "Кардинал" пояснили, для чого здійснюють рейди на Білгородщину та анонсували "сюрприз" для країни-агресорки. Про це йдеться у відео на YouTube-каналі "Український Свідок", пе...

Росія змінила тактику: Експерт назвав ключові умови, за яких Україна зірве плани наступу ворога

субота, 20 квітень 2024, 7:50

Українці нададуть російським загарбникам "запрошення до пекла", якщо найближчим часом наша країна отримає від партнерів необхідну підтримку. Це американський пакет військової допомоги, чеська ініціатива із закупівлі та постачання боєприпасів, робота пр...