Це ймовірно сталось минулого року: Російські фахівці могли навмисно пошкодити Міг-28 для України, - Міноборони Словаччини

Російські технічні фахівці могли навмисно пошкодити винищувачі МіГ-29 радянського виробництва, які Словаччина вирішила передати Україні. Як відомо, ця бойова авіація була на озброєнні країни, але не використовувалась з серпня 2022 року. Про це повідомив міністр оборони Словаччини Ярослав Надь, повідомляють Патріоти України із посиланням на видання Euractiv.

"Вони могли літати, але це не означає, що вони були боєздатними. Українці приїхали до Словаччини за тиждень до їхнього відльоту, привезли запчастини та оглянули літаки", - пояснив Надь після того, як опозиція різко розкритикувала уряд за відмову від винищувачів.

За словами Надя, до минулого року росіяни були присутні на авіабазі Сляч у Словаччині і саме тоді могли завдавати шкоди літакам. "Навіть поліція проводила розслідування на основі наших підозр. У двигунах літака були частини, до яких мали доступ словацькі фахівці, а були частини, до яких мали доступ лише російські фахівці. Дефекти з'явилися тільки в тих частинах, до яких мали доступ росіяни", - пояснив він.

Попри те, що розслідування не довело навмисного саботування, Міністерство оборони Словаччини "відчуло втрату довіри до російських техніків у Слячі, тому що помилки продовжували з'являтися в місцях, до яких могли дістатися тільки вони".

Генерал-лейтенант, колишній топ-пілот Любомир Свобода також вважає, що росіяни навмисно шкодили літакам. "Ми забрали у них двигун, який повинен був працювати 350 годин. А в підсумку він пролетів лише 70 годин. Що ми можемо з цим зробити? Можливо, була неякісна робота, назвемо це так. Я не знаю", - додав він.

Посольство РФ в Словаччині заявило, що постачання винищувачів Україні призвело до "непередбачуваної і небезпечної ескалації конфлікту, за яку будуть нести відповідальність ініціатори прийнятих рішень".

Телевізійні уроки дипломатії

вівторок, 14 травень 2024, 0:33

Масове мистецтво важливе тим, що впливає і на широку аудиторію, і на істеблішмент, який намагається широкій аудиторії подобатись. Тому акценти, сюжети і наголоси таких творів заслуговують на увагу. Apple tv+ випустили серіал «Франклін» – про дипломатич...

Буде вам Харків "за три дні!": Бійці Третьої штурмової бригади показали розгром колони ворожої бронетехніки, яка йшла на прорив українських позицій (відео)

вівторок, 14 травень 2024, 0:28

Сили підрозділів Третьої штурмової бригади та суміжних 66-ї ОМБр, 77-ї бригади ДШВ знищили танки-черепахи та БМП-2 противника. Йдеться про колону, яка намагалася здійснити прорив на Харківщині. Про це повідомляє пресцентр 3 ОШБР. . Як зазначається, ок...