"Це лише перша хвиля...": Кулеба заявив, що союзники виконали свою обіцянку щодо поставки F-16 Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що обіцянка щодо того, що влітку 2024 року в українському небі з’являться винищувачі F-16, уже виконана.

Про це він розповів у інтерв’ю 24 каналу.

«По-перше, ми обіцяли, що влітку 2024 року в українському небі будуть битися F-16, і ця обіцянка виконана. По-друге, це лише перша хвиля. Насправді нам потрібно більше літаків, і питання постачання, надходження першої хвилі F-16 вже розв'язане», — заявив глава українського МЗС.

Кулеба також підкреслив, що Україна вже працює над тим, аби отримати більшу кількість західних винищувачів та інші літаки, зокрема МіГ-29, які все ще є на озброєнні в багатьох країнах.

«Це безперервний процес, тому що немає такого моменту у війні, коли ти кажеш: "Фух, я все зробив, F-16 прилетіли, Patriot приїхали, можна розслабитись". У жодному разі! Ще одне питання не розв'язалося, а ми вже починаємо працювати над наступним», — відзначив посадовець.

Нагадаємо, Данія та Нідерланди почали процес передання Україні західних винищувачів F-16. Вони літатимуть в українському небі вже цього літа. Від Амстердама мають надійти 24 таких літаки. Про надання ще 6 винищувачів оголосила Норвегія.

F-16 для України

У травні 2023-го президент США Джо Байден схвалив плани тренувати українських пілотів на американських винищувачах F-16. Згодом Нідерланди, Данія та Бельгія оголосили, що передадуть Україні літаки, зокрема для навчань, які відбудуться в Данії та Румунії.

Решта країн підтвердили свою готовність долучитися до підготовки українських пілотів на F-16.

У листопаді в румунському місті Фетешть урочисто відкрили центр підготовки пілотів на винищувачах F-16, де мали навчати, зокрема, й українських льотчиків. Серед інструкторів на цій базі можуть бути не тільки представники Румунії, Нідерландів та США, а й військові льотчики з інших країн-членів НАТО.

"Ситуація цікава складністю вибору": Гельман оцінив, чи буде нова мобілізація в РФ

вівторок, 20 серпень 2024, 7:57

Путіну не залишається нічого іншого, окрім як оголосити нову мобілізацію. Без мобілізації росіяни не зможуть стабілізувати російсько-український кордон, не кажучи вже про витіснення ЗСУ з Курської області. Про це в інтерв'ю розповів російський політтех...

У розхід йде все: Росія через брак кадрів кинула на захист Курщини "космічну піхоту"

вівторок, 20 серпень 2024, 7:50

Командування військами РФ перекинуло свою так звану космічну піхоту на оборону Курської області, де продовжується наступ ЗСУ. Через брак кадрів у мотострілки "перекваліфікували" військовослужбовців із підрозділів Військово-космічних сил, враховуючи пер...