"Це натяк із боку Росії новообраному президенту України, як будувати відносини": Експерт про заборону РФ експортувати нафту і вугілля в Україну

Україні давно потрібно було диверсифікувати постачання нафтопродуктів і вугілля, щоб знизити залежність від російських ресурсів.

Геннадій Рябцев. Фото: Фейсбук.

Рішення російської влади заборонити експорт в Україну нафти і вугілля можна розцінювати як сигнал РФ новообраному президенту України, сказав у коментарі ЗМІ експерт в енергетичній сфері Геннадій Рябцев, передають Патріоти України.

"Переважно, нічого не змінилося. Експорт російського дизпалива і сьогодні потребує певних дозволів. Раніше вони були неформальними, а тепер обов'язкові. Уже досить довго постачання дизпалива і скрапленого нафтового газу заборонено всім, окрім "Роснефти". Причому здійснюють їх через посередників. А взагалі під обмеження потрапила ціла низка товарів. І труднощі можуть виникнути в тих, хто не має прямих контактів із "Роснефтью". Тобто не виключені зволікання, пов'язані з одержанням дозволів", – зазначив Рябцев.

За його словами, найбільші проблеми для України може створити дефіцит коксівного вугілля. "Україні вже давно потрібно диверсифікувати постачання нафтопродуктів, щоб знизити залежність від російських ресурсів. Та сама відмова від прямих контрактів із "Газпромом" не означає, що ми перестали залежати від російського газу. Державу неодноразово попереджали про ризики, але ніхто в цьому напрямі палець об палець не вдарив. Ще один момент – ситуацію можуть використати, щоб необґрунтовано підвищити ціни на відповідні продукти. Проблеми можуть початися влітку, тому ще є час, щоб уникнути дефіциту. Що стосується енергетичного вугілля, то тут усе не так страшно – опалювальний сезон закінчено, і ніщо не заважає домовитися про постачання з інших країн і завести його в Україну влітку. Проблема з коксівним вугіллям, необхідним для металургійної промисловості", – підкреслив співрозмовник.

На його думку, за п'ять років українська влада могла домогтися повного імпортозаміщення нафти й вугілля. "Я не пов'язую це безпосередньо з нашими виборами. Хоча про своєрідний сигнал із боку РФ новообраному президенту України можна говорити. Це натяк на те, як далі будувати відносини з Росією. Звісно, будь-які обмеження призводять до виникнення і загострення кризових явищ. За п'ять років можна було домогтися успішного імпортозаміщення. Але, наскільки мені відомо, кардинальних дій для цього не здійснювали. І зараз з'ясувалося, що постачання з РФ – критично важливі для окремих галузей української економіки. Зокрема, це стосується металургії та енергетики", – резюмував Рябцев.

Джерело: Гордон

Відповідав за управління майном та медичне забезпечення: Заступник Шойгу попався на хабарі

вівторок, 23 квітень 2024, 22:55

Затримано заступника міністра оборони Росії Тимура Іванова - його підозрюють в отриманні хабаря. Про це з посиланням на Слідчий комітет РФ пишуть російські пабліки і ЗМІ, передають Патріоти України. ТГ-канал Mash пише, що Тимур Іванов відповідав за буд...

"Давайте говорити про це спокійніше": В ОП розповіли, коли Залужний розпочне роботу на посаді посла у Великій Британії

вівторок, 23 квітень 2024, 22:42

Колишній головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний впродовж кількох тижнів має розпочати роботу на посаді посла у Великій Британії. Про це в ефірі на телеканалі "Київ" у вівторок, 23 квітня, заявив радник голови Офісу президента Михайло Подоляк, передають...