"Це не наша війна, українці нам нічого не зробили": Башкирські націоналісти оголосили про створення спротиву мобілізації

У російській республіці Башкортостан місцеві націоналісти в анонімному каналі оголосили про створення збройного опору. А інший рух – "Башкирський національний політичний центр" або "Башнацполіт" – очолив активіст Руслан Габбасов. Про це повідомляє російське видання "Верстка", передають Патріоти України.

Башкири не хочуть брати участь у війні проти України та вимагають припинити мобілізацію у башкирських та татарських селах, яку називають "прихованим етноцидом автохтонного населення". Після оголошення в РФ "часткової" мобілізації багато башкирських активістів виїхали з Росії до Казахстану. А ті, хто лишився, вирішили ховатися.

"Вони не хочуть воювати за імперію. Вони вважають, що це не наша війна. Чому башкири мають помирати за "русскій мір" десь в Україні? Українці нам нічого поганого не робили, а імперія завжди нас тиснула. Вони здійснювали тиск на нашу башкирську мову, вони садили наших лідерів. Чому ми зараз маємо за них воювати?" – сказав Габбасов.

Він зазначив, що жителі Башкортостану, які не визначилися, чи підтримують вони війну, зараз дедалі більше симпатизують націоналістам, настрої башкир стають дедалі більш антиурядовими. На думку лідера руху, якщо РФ програє війну, національний рух посилиться "сторазово".

"Якщо війна затягнеться і башкири зрозуміють, що їх як гарматне м'ясо кидають на забій, вони можуть розчаруватися", – сказав активіст і припустив, що, повернувшись з війни, ці люди можуть приєднатися до башкирського національного руху.

Разом із "Башнацполітом" у республіці діє й анонімний Telegram-канал "Комітет башкирського опору", який був створений у день оголошення мобілізації.

Його мета – організувати національний опір у Башкортостані проти путінської влади. "Час мітингів і ход минув, тепер тільки коктейлі Молотова та кулі для посіпак Путіна", – було сказано в першому пості.

Партизани закликають підпалювати військкомати, офіси "Єдиної Росії" (що вже відбувається в Башкирії) та йти у підпілля, щоб зірвати мобілізацію на війну проти України.

Башкирські націоналісти хочуть, щоб їхній регіон вийшов зі складу Росії і став незалежною державою зі своєю армією. Політологи вважають цей національний протест "серйозним викликом Москві".

Представник України в ООН іронічно натякнув на руйнування Кримського мосту

четвер, 2 травень 2024, 12:14

Представник України в ООН Сергій Кислиця натякнув, що Керченський міст у тимчасово окупованому Криму буде зруйновано. Він опублікував іронічний колаж у соцмережі X, передають Патріоти України. Кислиця опублікував картинку з різними видами мостів, у яко...

"Мета цього саміту - об'єднати країни": Кулеба пояснив, чому Росію не кличуть на саміт миру

четвер, 2 травень 2024, 11:30

Голова МЗС України Дмитро Кулеба заявив, що Росію не запрошено на Глобальний саміт миру, адже сідати за нею стіл переговорів немає сенсу. Від РФ неможливо буде домогтися сумлінних дій.Про це міністр сказав у інтерв'ю Foreign Policy, передають Патріоти ...