"Це справжнє мистецтво": Годжес заявив про початок зміни стратегії ЗСУ, яка здатна принести перемогу

Екскомандувач силами США в Європі генерал Бен Годжес стверджує, що Україна перехопила ініціативу на полі бою. При цьому РФ не демонструє жодних успіхів у якості озброєнь, а просто намагається виробляти більше тієї ж самої зброї. Керівник Служби зовнішньої розвідки України у 2005–2010 роках, генерал армії Микола Маломуж в інтерв'ю OBOZ.UA погоджується з Годжесом і наголошує, що це лише початок зміни стратегії ЗСУ, передають Патріоти України.

"Росія нав'язує стратегію довгострокової війни, виснаження наших ресурсів та ослаблення підтримки союзників. Але керівництву наших Збройних сил запропонували альтернативні, нестандартні моделі асиметричних дій. Це завдання ударів по території РФ, підготовка стратегічних ударів на окупованих територіях. Це справжнє мистецтво війни – малими засобами діяти ефективно проти ворога, що перевищує за чисельністю. Нарешті ми перейшли до цієї комплексної стратегії. Її початок – Курська операція", - зазначив він.

На його думку, без продовження операцій у Брянській, Бєлгородській областях та стратегічних ударів по об'єктах противника на окупованій території сходу та півдня стратегічних змін не буде. Однак Сили оборони вже почали цю роботу і продемонстрували, що здатні це реалізовувати.

"Російське керівництво просто провалилося з концепцією, що воно не допустить входження наших військ на територію РФ. Вони показали слабкість військового характеру – не змогли створити вогнища протистояння, а здавались у полон та бігли. Вони не змогли захистити своїх кордонів. Нагадаю, що на територію РФ і раніше без особливих проблем заходили російські добровольчі підрозділи у складі ЗСУ. Нам вдалося дезорієнтувати ворога і переконати його в тому, що ми очікуємо на напад на Сумському напрямку і нібито готували угруповання під це, а насправді готувалися до наступу на Курщину. Це успіх", - переконаний генерал.

За словами Маломужа, це також змінило й оцінки Заходу стосовно перспектив Україні, що наші війська можуть не тільки оборонятись, а й наступати. Він додав, що підтримка Годжеса, зокрема, випливає і з цього.

Генерал зауважив, що це може дати перспективу перемоги, але без продовження цієї стратегії значних успіхів не буде. Наразі дуже важливо продовжити діяти нестандартно та масштабно, у тому числі на окупованих територіях, де росіяни не очікують.

"Я згоден із висновками Ходжеса про те, що Росія не вигадала нічого нового щодо техніки, боєприпасів. Десятки тисяч танків, БТР, БМП, артилерійські системи старого виробництва. Нічого нового в масовому виробництві, тих же танків Т-90, яких вироблено не більше сотні, у РФ немає. Так, противник задіює їх дуже активно, але вони не настільки ефективні, як західні зразки та як озброєння, які виробляє Україна", - пояснює Маломуж.

Загарбникам вдається пробивати окремі ділянки фронту шляхом концентрації сил - коли багато живої сили безперервно атакує в одну точку з одночасним застосуванням артилерії, авіації та КАБів. Однак, на його думку, це не може продовжуватись довго. ЗСУ масово знищують ті війська, як РФ масово кидає проти українців.

"Якщо говорити про живу силу, то втрати ворога становлять 1200-1700 за добу, за місяць це 72-74 тисячі, ціла армія. А поповнювати їх швидко неможливо. І це перешкода для розгортання великих наступальних операцій. Якщо ж наші сили діють нестандартно, за новою стратегією, і не тільки в Курській області, а й за іншими напрямками, то це вже перспектива успіху", - підсумував він.

24 серпня відбувся обмін полоненими. Серед звільнених 115 українців - 82 оборонця Маріуполя

субота, 24 серпень 2024, 19:05

Усі врятовані українці під час 55 обміну полоненими з Росією – це військовослужбовці-строковики – солдати, сержанти та матроси, зокрема і ті, які потрапили у полон ще в перші місяці повномасштабного вторгнення РФ у 2022 році. Про це повідомив Координац...

"Важливо визнати": Успіх Курської операції "висить на волосині", Захід має почати діяти, - The Telegraph

субота, 24 серпень 2024, 18:15

Українська операція в Курській області РФ приголомшила Москву. Кремль уже готує своє населення до того, що це вторгнення триватиме не один тиждень. Про це пише в колонці для The Telegraph виконавчий директор Товариства Генрі Джексона, трансатлантичного...