"Це такий гібридний формат": Як Арахамія пояснив, чому не відкрили е-декларації нардепів для всіх бажаючих

Голова фракції Слуга Народу Давид Арахамія розповів, чому електронне декларування, яке Верховна Рада відновила у вівторок, 5 вересня, не є доступним для перегляду будь-ким. Про це Арахамія повідомив у Telegram, передають Патріоти України.

«Сьогодні парламент проголосував за відновлення декларування — 329 голосів у форматі, прохідному для зарахування нашими міжнародними партнерами», — наголосив Арахамія.

Він зауважив, що окрім міжнародних партнерів в України є суспільство, яке незадоволене тим, що реєстр декларантів за замовчуванням доступний доступний для перевірок НАБУ та НАЗК, проте не є доступним для всіх.

Арахамія зазначив, що у цього є два пояснення:

  • через рік весь реєстр автоматично буде відкритим, як і раніше;
  • у Раді розробили норму, за якою декларант може добровільно відкрити свою декларацію для всіх людей, а не тільки для перевіряючих органів.

«Ми з керівництвом парламенту будемо перші подавати такі листи до НАЗК з проханням зробити наші декларації публічними. Це політична відповідальність кожного декларанта», — додав Арахамія.

Він також заявив, що такий гібридний формат декларування виник на прохання декларантів місцевих громад, які живуть на прифронтових територіях, родичі яких можуть бути в небезпеці. За його словами, це ніяк не заважатиме уповноваженим перевіряючим органам виконувати свою роботу.

У вівторок, 5 вересня, Верховна Рада України відновила електронне декларування. За це рішення проголосували 329 депутатів. При цьому головна правка 371 про відкриття декларацій не набрала голосів. За неї проголосували 199 депутатів.

Таким чином реєстр буде закрито. Якщо президент Володимир Зеленський підпише цей закон, інформація про статки чиновників буде непублічною ще рік.

У Центрі протидії корупції заявили, що законопроєкт у чинній редакції не дозволить контроль громадськості та журналістів за владою і суперечить позиції Євросоюзу, послів G7, а також рекомендації постійного доповідача Європарламенту Міхаеля Галера. ЦПД закликав президента повернути законопроєкт у парламент із вимогою відкрити реєстр.

Торгівля рублем подвоїлась: Стало відомо, як Казахстан допомагає Кремлю обходити санкції

четвер, 26 вересень 2024, 23:40

Через санкції США проти Росії значно зросли обсяги торгівлі юанем і рублем у Казахстані, оскільки російські банки використовують казахські фінансові ринки для валютних операцій з Китаєм. Обсяги торгівлі юанем і рублем подвоїлися, а Казахстан стає важли...

Чи застосує Росія ядерну зброю? Путін намагається викликати нову хвилю паніки, - аналітики

четвер, 26 вересень 2024, 22:55

Росія навряд застосує ядерну зброю, а президент РФ Володимир Путін намагається викликати нову хвилю паніки у західних лідерів внесенням змін до ядерної доктрини. Про це йдеться у звіті американського Інституту вивчення війни (ISW), передають Патріоти У...