"Це увійде в історію": Голова МЗС України похвалив Шольца за "фокус" з Орбаном під час голосування на саміті ЄС

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба подякував канцлеру Німеччини Олафу Шольцу, що він зробив можливим схвалення початку переговорів про членство України в ЄС, запропонувавши прем'єр-міністру Угорщини Віктору Орбану вийти з зали під час голосування. Про це Кулеба сказав в коментарі Bild, передають Патріоти України.

«Те, що зробив канцлер Німеччини Олаф Шольц на саміті, щоб усунути загрозу угорського вето, увійде до історії як прикладу німецького лідерства на користь Європи. Цього тижня канцлер заслужив на величезне щире і заслужене захоплення в серцях українців», — сказав Кулеба.

Видання нагадує, що на початку війни на адресу німецького керівництва лунало чимало дорікань через небажання швидко постачати озброєння, а згодом через тривалі роздуми щодо постачання важкого озброєння. Та на тлі побоювань, що США можуть дистанціюватися, ініціативу перехоплює Німеччина.

«Коли у травні минулого року в Берліні я закликав надати Україні статусу кандидата в ЄС, мої заклики до Німеччини взяти ініціативу з цього питання здебільшого залишалися поза увагою. „Німеччина не хоче бути лідером“, — казали мені експерти та політики в Берліні», — пригадує Кулеба.

«Я радий, що з того часу політичні рішення Німеччини змінилися», — додав він.

Він висловив сподівання, що це також означає незворотнє і ширше зрушення Німеччини щодо лідерства у зусиллях з розв’язання найскладніших проблем.

«Ми маємо багато причин бути вдячними Німеччині: від військової допомоги до фінансової підтримки. Але політична ясність щодо членства України в ЄС — це, мабуть, найкращий різдвяний подарунок із Берліна. Сірі зони в Європі більше не можливі. Або вся карта Європи буде розфарбована у кольори ЄС для гарантії безпеки та процвітання всім європейцям, або Путін розфарбує її кров’ю та принесе ще більше страждань, нестабільності та руйнувань. Я радий, що цього тижня ми всі стали безпечнішими та впевненішими», — підсумував міністр.

Торгівля рублем подвоїлась: Стало відомо, як Казахстан допомагає Кремлю обходити санкції

четвер, 26 вересень 2024, 23:40

Через санкції США проти Росії значно зросли обсяги торгівлі юанем і рублем у Казахстані, оскільки російські банки використовують казахські фінансові ринки для валютних операцій з Китаєм. Обсяги торгівлі юанем і рублем подвоїлися, а Казахстан стає важли...

Чи застосує Росія ядерну зброю? Путін намагається викликати нову хвилю паніки, - аналітики

четвер, 26 вересень 2024, 22:55

Росія навряд застосує ядерну зброю, а президент РФ Володимир Путін намагається викликати нову хвилю паніки у західних лідерів внесенням змін до ядерної доктрини. Про це йдеться у звіті американського Інституту вивчення війни (ISW), передають Патріоти У...