Це вже прорив? Ізраїль почав подавати сигнали про зміну позиції щодо постачання зброї Україні, - Семиволос

Перемога на виборах до Кнесету (парламенту Ізраїлю) експрем'єра Беньяміна Нетаньягу спровокувала в ЗМІ чутки про те, що позиція країни щодо постачання озброєння для української армії, яка бореться з повномасштабним російським вторгненням, може змінитися, передають Патріоти України.

Такі передумови були пов'язані з тим, що новий лідер у передвиборчій кампанії заявив, що розгляне можливість перегляду цієї політики. Президент України Володимир Зеленський також висловився про поглиблення співпраці з Нетаньягу. Тепер Ізраїль почав подавати певні сигнали щодо цього.

Про це директор Центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос заявив, спілкуючись із журналістом Олексієм Мустафіним у межах рубрики "MUST know" на OBOZREVATEL TV. За його словами, подальший розвиток подій залежить від рішення коаліції

"Тут можливий розрахунок. Але й можна спіймати Нетаньягу на слові. Він сказав, що "ми розглянемо". Ну от можна за це зачепитися і розкрутити його на якісь подальші дії. Нетаньягу, звичайно, людина, яка сказала слово і забрала слово. Тому тут особливих проблем немає, тим більше він завжди може послатися на партнерів із коаліції, які виступають проти цього, але мене зараз цікавить та інформація, яка з'являється в ізраїльських ЗМІ від поважних журналістів, – сигнали про те, що Ізраїль готовий поставляти зброю, хоча підтверджень цьому немає", – сказав Семиволос.

Він зазначив, що сам факт появи таких повідомлень є цікавим із погляду можливої зміни ізраїльської позиції. Але сам Семиволос не приховує, що скептично ставиться до цього.

"Я оцінюю це, як якісь зміни й трансформації наостанок. Уряд Лапіда, який уже історія практично, можливо, наприкінці свого правління зробив такий крок, який можна оцінювати як позитивний у військовій співпраці між Ізраїлем та Україною. Це просто цікавий факт, який доведеться розгрібати Нетаньягу або, принаймні, не звертати уваги на цей крок", – додав експерт.

У той же час Семиволос відверто сказав, що більше йому здається ймовірною подальша співпраця Ізраїлю з РФ. "До цього часу ця взаємодія була успішною та Ізраїль досягав поставлених перед собою цілей. Тому, чому він повинен змінювати успішну стратегію. Тобто тут я скоріше реаліст і розумію, що ізраїльтяни не підуть на перегляд тих відносин, які є зараз", – заявив експерт.

Макрон намагається усунути фон дер Ляєн з посади голови Єврокомісії, заради нового протеже

четвер, 25 квітень 2024, 8:15

Президент Франції Еммануель Макрон веде переговори з іншими лідерами Євросоюзу щодо можливості замінити Урсулу фон дер Ляєн на посту голови Єврокомісії. Про це у середу, 24 квітня, повідомляє Bloomberg з посиланням на обізнані джерела. . Зазначається...

Країни ЄС вагаються з наданням ППО Patriot Україні: ЗМІ дізнались причини

четвер, 25 квітень 2024, 8:05

Повідомляється, що виготовлення систем ППО займає багато часу, тому європейські країни не хочуть відмовлятися від своїх Patriot і ставити себе під загрозу, передають Патріоти України. Як повідомляє AP news, країни Євросоюзу, які мають системи ППО Patri...