"Цей канал є символом зв'язків": Росія може почати війну з Україною за Північно-Кримський канал, - NYT

Північно-Кримський канал, який з’єднує Дніпро із тимчасово окупованим Росією Кримом, поступово стає одним із головних вогнищ геополітичного конфлікту в Європі - РФ нібито може почати війну з Україною за його контроль. Про це йдеться у матеріалі американського видання The New York Times, передають Патріоти України.

Біля українських кордонів нині залишаються приблизно 80 тисяч російських військових, основною метою вторгнення яких, на думку журналістів, може стати цей об’єкт. Наголошується, що Північно-Кримський канал завдовжки у 400 кілометрів був основним джерелом води для півострова до того, як у 2014 році Росія його анексувала, а Україна швидко звела дамбу, щоб заблокувати подачу води.

Напруга через канал суттєво зросла за останні декілька місяців, оскільки посуха погіршила кризу з водопостачанням у Криму. Ще минулого року російська окупаційна влада почала говорити про можливу масову загибель людей на півострові через брак води. А в лютому 2021-го один із представників окупаційної адміністрації заявив, що блокада води є "спробою знищити кримчан як народ, масового вбивства і геноциду".

Зі свого боку українська влада підкреслила, що забезпечувати Крим водою повинна Росія як держава-окупант. Також у Києві наголошують, що на півострові існує достатньо підземних вод для забезпечення людей запасами прісної води. Представник президента України в Криму Антон Кухаревич запевнив, що до деокупації півострів не отримає ніякої води з континенту.

"Цей канал є символом зв'язків, які колись сполучали Росію та Україну, а також символом фундаментального виклику, з яким стикається Україна, намагаючись звільнитися від свого радянського минулого. Воно досі викликає ностальгію серед деяких українців старшого віку, і кремлівська пропаганда не полишає надію, що проросійські настрої одного дня змінять прозахідну орієнтацію країни", – розмірковують американські журналісти.

Водночас у New York Times підкреслюють, що ностальгії недостатньо для того, щоб вгамувати побоювання багатьох людей щодо нової війни з Росією. Наголошується, що в квітні 2021 року президент Володимир Зеленський перевіряв готовність українських військових на позиціях біля окупованого Криму. Він сказав, що ЗСУ повинні бути готові до повернення російської армії.

Американські журналісти з посиланням на чиновників наголошують, що наступ Росії з метою забезпечити водопостачання для Криму є реальною загрозою, хоча досить складною і ризикованою. Крім того, ризик ескалації конфлікту збільшується разом посиленням протистояння президента РФ Володимира Путіна із західними країнами.

Окуповані території мали залишитися за Росією: Die Welt оприлюднило мирну угоду, яку слуги Зеленського та представники Путіна узгодили 15 квітня 2022 року

субота, 27 квітень 2024, 7:38

Через кілька тижнів після російського вторгнення в Україну могла бути укладена мирна угода, стверджує німецьке видання Die Welt з посиланням на документ, який є у їхньому розпорядженні. Умови припинення війни були прописані у проєкті договору на 17 сто...

В Харкові росіяни вдарили ракетами по психіатричній лікарні, де було 65 людей

субота, 27 квітень 2024, 7:23

Внаслідок атаки, уламкові поранення отримала пацієнтка лікарні 1970 року народження. Росіяни вдарили двома ракетами по лікарні в Харкові, при цьому була атакована психіатрична лікарня. Про наслідки атаки у суботу, 27 квітня, повідомляє поліція Харківщи...