"Ця країна може мати найбільший вплив": Кравчук хоче залучити США до переговорів по Донбасу, які шанси на успіх

Якщо до влади прийде Байден, то в Росії це сприймуть негативно. Кремль тоді може посилити тиск на Україну.

Леонід Кравчук вважає, що до переговорів по Донбасу треба залучити США. Чи погодяться США брати участь у переговорах, – в матеріалі, який Патріоти України пропонують вашій увазі.

Переговорам треба надати динаміки

Як розповів партнер у Kyivstratpro Тарас Семенюк, Кравчук як новий очільник Тристоронньої контактної групи в Мінську повинен робити такі заяви. Переговори, на його думку, і рухаються, і ні. Зокрема, заява заступника глави адміністрації Путіна – Козака – про вихід Росії з переговорів радників лідерів країн нормандської четвірки може бути грою, спробою налякати міжнародних партнерів.

Основне завдання Росії – посіяти невпевненість в українському суспільстві щодо дій влади і взагалі процесу досягнення миру. "Переговорам по врегулюванню збройного конфлікту на Донбасі треба надати динаміки. Кравчук намагається перехопити інформаційну ініціативу", – зазначає Тарас Семенюк.

Політичний експерт Сергій Постоловський зазначає: Путін бачить, що Зеленський не хоче виконувати умови Кремля. Зокрема, надавати Донбасу особливий статус і вести переговори з представниками окупаційних адміністрацій. З цим можуть бути пов’язані заяви Козака.

Що говорить Леонід Кравчук про переговори щодо Донбасу

  • Потрібно ще раз переглянути і обговорити мінські угоди. За його словами, треба визначитися – будемо ми їх виконувати, чи ні. "Тому що люди, які записали ці кроки, сьогодні кажуть, що виконувати їх – це зрада", – сказав Кравчук.
  • Кравчук також заявив про важливість діалогу української влади з переселенцями з Донбасу і тими людьми, які зараз живуть на окупованих територіях.
  • Кравчук прокоментував лист заступника глави адміністрації президента Росії Дмитра Козака про його вихід з переговорів щодо Донбасу. "Я ніколи не вірив у те, що словами можна переконати Кремль і президента Росії. … Лист Дмитра Козака означає, що радники вже не потрібні. Для чого це робиться? На мою думку, – щоб знизити вагу і вплив нормандської четвірки", – сказав він.
  • Кравчук висловився за участь США в переговорах щодо вирішення конфлікту на сході України. "Я скажу відверто: якщо і далі буде патова ситуація, поки не будуть введені в формат із встановлення миру на Донбасі США, це буде дуже складно. Тому що я думаю, що найбільш сильна, найбільш багата країна світу може мати найбільший вплив. Правда, там сьогодні вибори на носі, коронавірус, там багато проблем. Я говорю про це в перспективі. Але ми побачимо, а раптом почнуться кроки, і мир поступово буде встановлюватися", – заявив перший президент України.

Як сприймуть у США участь у переговорах

На переконання експертів, заяв щодо участі США в переговорах по Донбасу треба очікувати тільки після президентських виборів, які мають відбутися восени 2020 року. За словами політолога Сергія Постоловського, в США зараз багато проблем. Зокрема, антирасистські протести і президентська виборча кампанія. Трамп навіть заявив, що вибори треба перенести. Хоча, наголошує експерт, сумнівно, що Трампу це дозволять зробити.

"У короткостроковій перспективі навряд чи можна сподіватися на широкомасштабну підтримку США. Хоча не можна виключати того, що кандидат від демократів Байден використовуватиме українську карту в своїй кампанії і пообіцяє нам "золоті гори". Хоча він уже нам давав обіцянки під час Революції гідності",
– зазначає Сергій Постоловський.

Тарас Семенюк також зауважує: для Трампа зараз головний біль – обратися на другий термін. Від Байдена поки заяв про участь США в переговорах по Донбасу не чути. На його думку, через оприлюднені плівки запису розмов Порошенка і Байдена, останній буде обережний щодо заяв про Україну.

Водночас, за його словами, очікується призначення нового посла США в Україні, і це буде військовий. На його думку, це сигнал, що США розглядають Україну як зону збройного конфлікту.

При цьому Сергій Постоловський не виключає, що Трамп переможе на виборах. За нього проголосує так званий білий робітничий електорат, а також частина афроамериканців. Адже протести викликають апатію і страх у тих американців, хто звик жити за законом, працювати і заробляти. І нікому не хочеться, щоб учасники протестів вривалися в офіси, і громили все

Якщо до влади прийде Байден, то в Росії це сприймуть негативно. Кремль тоді може посилити тиск на Україну. "Там розуміють: Байден – не Трамп. З ним вести кулуарні переговори або домовитися не вийде",
– наголошує Сергій Постоловський.

Ще один важливий сигнал від США, підкреслює експерт, – Конгрес розглядає виділення Україні 300 мільйонів доларів на озброєння. І Росія відкрито заявила, що тоді вона залишає за собою право озброювати бойовиків в ОРДЛО. Як відзначає Постоловський, Росія надаватиме вже офіційно зброю незаконним збройним формуванням в ОРДЛО, це привід для Заходу для посилення санкцій.

Джерело: 24 канал

У Харкові затримали ремонтників, які "полювали" на мобільні вогневі групи та оборону міста (фото)

п’ятниця, 26 квітень 2024, 12:41

Двоє чоловіків готували серію повітряних атак на позиції ЗСУ. Серед основних цілей були фортифікаційні споруди, укріпрайони українських військ та мобільні вогневі групи. Для удару окупанти планували застосувати надважкі керовані авіабомби, передають Па...

Готується вступити у війну? Білорусь закріпила у військовій доктрині надання допомоги союзникам

п’ятниця, 26 квітень 2024, 11:26

Білорусь оновила військову доктрину, в якій закріпила можливість надання допомоги союзникам. Зокрема, відправки військових. передають Патріоти України з посиланням на військову доктрину Білорусі. "Білорусь вважає за можливе надання військової допомоги ...