"Цікаво, як ми будемо досягати дружби із РФ, на яких умовах": Зеркаль прокоментувала пріоритети політики Зеленського

Володимир Зеленський хоче миру з РФ і демонструватиме це на "нормандській" зустрічі.

Глава держави неодноразово заявляв, що прагне досягти миру із Російською Федерацією. Саме це він і збирається демонструвати на майбутній зустрічі лідерів "нормандської четвірки". Для Зеленського мир із Росією – це повернення усіх полонених українців, припинення вогню. Про це в інтерв’ю DW розповіла українська дипломатка Олена Зеркаль, передають Патріоти України.

Вона днями подала заяву на звільнення з посади заступниці міністра закордонних справ. "Президент Зеленський хоче миру з Росією. Він неодноразово про це заявляв. Я думаю, всі вже побачили, що в його розумінні мир. Це припинення вогню. Це те, щоб повернулися всі наші українці, які зараз незаконно перебувають і в РФ, і в Криму. Це налагодження відносин з РФ. Це укладання нових договорів", – наголосила вона.

Такі прагнення глави держави Зеркаль вважає доцільними, однак має і свою думку щодо ситуації. Каже, що просто не вірить у справжність намірів президента РФ. "Цікаво також, як ми будемо досягати цієї дружби, на яких умовах. Якщо президент Зеленський говорить про те, що ми забезпечимо територіальну цілісність і суверенітет, – то це одне. Але в мене виникають великі сумніви щодо того, що Путін погодиться на те, що Крим – не їхній", – зауважує вона.

Нагадаємо, зустріч у "нормандському форматі" відбудеться 9 грудня та пройде у Парижі. Усі країни-учасниці вже узгодили цю дату. У її межах вперше можуть зустрітися Зеленський і Путін. До цього вони лише декілька разів говорили телефоном. Востаннє обговорили повернення Росією українських військових кораблів і питання газових перемовин. Українська сторона давно наполягала на зустрічі у нормандському форматі, де б обговорили питання врегулювання ситуації на Донбасі. Але Росія довго її відтягувала, пояснюючи це тим, що вона "не принесе користі без ретельної підготовки".

Попередньо анонсовані питання України під час нормандської зустрічі – розведення військ, обмін полоненими, текст формули Штайнмаєра та Крим. Передумовами для проведення норманського саміту стали розведення військ у Станиці Луганській (завершилося 30 червня), Золотому (2 листопада) та Петрівському (11 листопада). Також відбулися розмінування цих територій і демонтаж фортифікаційних споруд з обох боків. У підсумку тут має розміститися майбутня демілітаризована зона.

Пентагон оголосив про новий пакет військової допомоги для України: Що туди входить

четвер, 25 квітень 2024, 21:54

Міністерство оборони США оголосило про новий пакет військової допомоги Україні орієнтовною вартістю $1 мільярд, який має терміново задовольнити критичні потреби України в сфері безпеки та оборони. Оголошення оприлюднили одразу про підписання президенто...

"Здавайте паспорт та залишайтесь в іншій країні": Нардепка Безугла зробила нову скандальну заяву

четвер, 25 квітень 2024, 21:44

Народна депутатка Мар’яна Безугла закликала українців за кордоном виконувати свій обов’язок. В іншому випадку - відмовлятися від громадянства. Про це вона заявила в ефірі проєкту "Тема з Мосейчук", передають Патріоти України. "Якщо ви не бачите себе ук...