"Ціла низка переваг": У Business Insider пояснили, чому найкращим винищувачем для України стане шведський Gripen, а не F-16

Україна отримала американські винищувачі F-16, а також очікує отримання французьких літаків Mirage. При цьому для довгострокової оборони ідеальним вибором для Києва міг би стати шведський Gripen, створений для протидії російській загрозі. Про це повідомляється в матеріалі видання Business Insider, передають Патріоти України.

Як вважає Майкл Бонерт, експерт з питань повітряної війни аналітичного центру RAND Corporation, «Gripen набагато краще підходять для України», ніж F-16 і він краще пристосований до потреб України.

JAS 39 Gripen, розроблений фахівцями шведської компанії Saab AB, призначений для роботи з імпровізованими злітно-посадочними смугами — у разі ймовірного руйнування противників основних авіабаз — причому шведський винищувач є міцнішим і зносостійкішим, ніж F-16.

З огляду на російські обстріли, українській авіації доводиться діяти з імпровізованих злітних смуг, вважають експерти.

«Швеція, яка вже давно розглядає Росію як загрозу, розробила Gripen для боїв у таких умовах»,— заявив Бонерт.

А винищувачам F-16 потрібнізахисні ангари, а також довгі й рівні злітно-посадкові смуги, що ускладнює їхнє використання в нестабільних умовах війни.

Gripen, розроблений наприкінці Холодної війни і створений для боротьби з російськими високоманевровними винищувачами серії Су (виробництва КБ Сухой), вважається одним із найкращих винищувачів четвертого покоління і вважається чудовим літаком для подібних операцій, заявили журналісти.

Генерал-майор армії США у відставці Гордон «Скіп» Девіс, який раніше обіймав посаду заступника помічника генерального секретаря НАТО з оборонно-інвестиційного відділу, розповів BI, що шведські Gripen мають «цілу низку переваг», які підуть на користь Україні й, ймовірно, добре поєднуватимуться з тактикою розосередження літаків, яку українські офіцери застосовують від початку війни, щоб не дати росіянам знищити Повітряні сили ЗСУ.

Нищили логістику і не тільки: На початку великої війни українська авіація літала в Росію

понеділок, 28 жовтень 2024, 9:59

На початку повномасштабного вторгнення РФ у 2024 році українська авіація здійснювала бойові вильоти на територію держави-агресора для знищення логістики ворога, передають Патріоти України з посиланням на матеріал представника Повітряних сил ЗСУ Юрія Іг...

Є загроза наступу військ РФ: ЗСУ зводять фортифікації біля Запоріжжя

понеділок, 28 жовтень 2024, 9:57

Українська армія зараз будує нові оборонні рубежі навколо міста Покровськ та на схід від Запоріжжя, передають Патріоти України з посиланням на на повідомлення OSINT-аналітика Клемента Моліна у соціальній мережі X. "Щодо фортифікаційних споруд, українс...