Цілком очікувано? Судді КС, які допомагали Януковичу узурпувати владу, проходять у справі як свідки

Йдеться про суддів, які у вересні 2010 року визнали неконституційним закон України № 2222-IV від 8 грудня 2004 року у зв’язку з нібито порушенням процедури його розгляду та ухвалення.

Судді Конституційного суду, які допомагали екс-президенту України Віктору Януковичу узурпувати владу в країні, проходять у кримінальному провадженні щодо скасування конституційної реформи 2004 року як свідки. Про це ЗМІ повідомило джерело в Офісі генерального прокурора, передають Патріоти України.

Йдеться про суддів, які у вересні 2010 року визнали неконституційним закон України № 2222-IV від 8 грудня 2004 року у зв’язку з нібито порушенням процедури його розгляду та ухвалення. Цим законом владні повноваження президента, уряду і парламенту перерозподілялися на користь уряду і парламенту.

"Судді КС були допитані у цій справі як свідки", - сказав співрозмовник журналістів. Як повідомлялося, 24 січня 2019 року Оболонський райсуд Києва заочно визнав Януковича винним у державній зраді та пособництві у веденні агресивної війни, засудивши його до 13 років позбавлення волі. Разом з тим суд не визнав доведеною провину екс-президента в посяганні на територіальну цілісність України.

Янукович не брав участі у судовому процесі. Після втечі з України в лютому 2014 року він проживає в Росії. Екс-президент є фігурантом ще кількох проваджень. 4 травня 2020 року Печерський райсуд Києва обрав Януковичу запобіжний захід у вигляді тримання під вартою у кримінальному провадженні від 7 листопада 2017 року за фактом захоплення державної влади (ч. 1 ст. 109 Кримінального кодексу України).

У вказаному кримінальному провадженні розслідуються обставини захоплення Януковичем у вересні-жовтні 2010 року державної влади шляхом вчинення дій, спрямованих на незаконне збільшення обсягу його владних повноважень як президента України. Тоді Конституційний суд відновив дію Основного Закону в редакції 1996 року, визнавши порушення процедури внесення парламентом змін до Конституції від 8 грудня 2004 року. 22 лютого 2014 року Верховна Рада постановою відновила дію Конституції 2004 року.

Джерело: УНІАН

Приборкання Шольця: США після надання Україні далекобійних ATACMS підштовхне Берлін до позитивного рішення щодо Taurus, - ЗМІ

п’ятниця, 26 квітень 2024, 18:22

США хочуть, щоб передача ATACMS Україні, спонукала Німеччину надати Києву Taurus. Про це повідомляє "Європейська правда". Зазначається, що про це заявив неназваний високопосадовець оборонного відомства США. Він також зазначив, що рішення про надання Ta...

Останнє попередження китайцям: Блінкен за підсумками зустрічі з Сі Цзіньпіном пригрозив КНР новими санкціями за допомогу РФ

п’ятниця, 26 квітень 2024, 17:56

Ставки піднято дуже високо. Китаю потрібна фінансова та технологічна допомога Заходу для подолання кризи. Вашингтон ув'язкє це питання з приборканням російської агресії проти України. Головною метою візиту Блінкена було спроба попередити КНР не підтрим...