Цілком спростовує брехню росіян: Кореспондент AP оприлюднив Raw-відео авіаудару по пологовому будинку в Маріуполі

5 квітня репортер видання Associated Press Мстислав Чернов розмістив на своїй сторінці у фейсбуці відео, яке підтверджує, що пологовий будинок у Маріуполі зазнав авіаудару з боку російської армії, інформують Патріоти України.

Документальний запис виключає можливість того, що будівля постраждала від обстрілів чи була захоплена полком "Азов", як стверджують російські пропагандисти.

Автор пропонує звернути увагу на звук літака на початку відео та воронку в землі біля лікарні, завглибшки не менше двох поверхів. Також Чернов узяв коментарі у поліцейського та солдата на місці подій — обидва назвали інцидент авіаударом.

На момент влучання снаряду кореспонденти AP Мстислав Чернов та Євген Малолєтка знаходилися в іншому районі Маріуполя. Репортери почули звук літака та два вибухи. Піднявшись на 12-й поверх одного з будинків, вони побачили чорний дим над лікарнею і через 25 хвилин дісталися до неї.

Чернов зафіксував руйнування, а також те, як із будівлі виводять постраждалих жінок і лікарів та надають їм першу допомогу. Дане відео суперечить словам однієї з пацієнток пологового будинку, яка 9 березня знаходилася у будівлі і стала героїнею фотографій AP, — Маріанни Вишемирської.

2 квітня російський блогер Денис Селезньов розмістив на своєму ютуб-каналі інтерв’ю, в якому Маріанна стверджує, що пологовий будинок зазнав обстрілу, а не авіаудару, й підкреслює, що просила не знімати її та не давала AP дозволу на використання фотографій.

Не відомо, де саме Маріанна перебувала під час запису інтерв’ю з росыйським блогером та чи зазнала вона тиску з боку російських окупантів. У березні Посольство РФ у Великій Британії назвало знімки AP фейком, а Маріанну Вишемирську — загримованою акторкою. Дезінформацію повторили й інші офіційні російські джерела.

На відео Мстислава Чернова жінка з'являється двічі: вперше — коли її поранену виводили з лікарні після вибуху 9 березня, і вдруге — 11 березня, коли вона вже народила дитину. Репортер повторно зустрівся з Вишемирською, щоб дізнатися про самопочуття Маріанни й вислухати її версію подій. Жодного разу Вишемирська та її чоловік не відмовлялися від фотографій чи коментарів. У записі Чернова жінка пояснює, що на момент атаки знаходилася у підвалі та не бачила на власні очі, що сталося, тож "насправді не може нічого стверджувати".

Але радіти поки що зарано: У Хорватії на виборах перемогла проукраїнська партія

четвер, 18 квітень 2024, 19:14

У Хорватії партія проукраїнського прем’єр-міністра Андрея Пленковича "Хорватський демократичний союз" перемогла на дострокових парламентських виборах, але не набрала абсолютної більшості, і тепер муситиме домовлятися про коаліцію, передають Патріоти Ук...

Цинізму не позичати: У прикордонні Чернігівщини окупанти атакували водія автомобіля, який привіз хліб у магазин

четвер, 18 квітень 2024, 18:56

Вдень 18 квітня російські терористи обстріляли водія автомобіля, який привіз хліб у магазин. Внаслідок воєнного злочину чоловік 1994 року народження отримав контузію. Війська РФ вдарили по цивільному транспортному засобу в Новгород-Сіверському районі. ...