Ціна захисту неба: Обслуговування винищувачів F-16 коштуватиме Україні сотні мільйонів доларів, - Bloomberg

Винищувачі F-16, які міжнародні партнери пообіцяли Україні, можуть стати для українського військового бюджету надто важким тягарем. Застарілі марки літаків у продажу коштують недорого, передають Патріоти України.

Проте їхнє обслуговування надзвичайно затратне. Такими міркуваннями поділилися військові експерти із виданням Bloomberg, пише rbc.ua.

Зокрема, колишня льотчиця Брін Таннехілл знає про F-16 не з чуток, оскільки вона розробляла симулятори для цих літаків. Льотчиця каже, що ці машини вже не нові, і тому їхнє обслуговування коштує дуже дорого. При цьому, незважаючи на дороге обслуговування, строк їхньої служби буде значно коротшим за термін служби нових літаків.

Її слова підтверджує голова Об'єднаного комітету начальників штабів США Марк Міллі. За словами американського воєначальника, одна година польоту на старому літаку F-16 коштуватиме Україні 32 тисячі доларів. А Україні, ймовірно, дадуть саме старі літаки, каже Міллі.

Перевага такої техніки в її порівняно низькій ціні. Водночас, її обслуговування коштуватиме приблизно стільки ж, скільки й покупка. Йдеться про сотні мільйонів доларів.

При цьому Брінн Таннехілл каже, що новітні російські винищувачі МіГ-31 та СУ-35 краще оснащені, ніж F-16. У них чуйніші радари. Але водночас американська льотчиця не заперечує, що якщо F-16 озброїти належним чином, то вони можуть бути досить ефективними. Наприклад, ракети "повітря-земля" від Lockheed Martin, якими оснастять ці літаки, можуть вирішити результат битви на користь України.

"Це буде дорого, але якщо надати правильні системи озброєння, які підійдуть разом із літаком, це може забезпечити бойову цінність", - підсумувала льотчиця

Торгівля рублем подвоїлась: Стало відомо, як Казахстан допомагає Кремлю обходити санкції

четвер, 26 вересень 2024, 23:40

Через санкції США проти Росії значно зросли обсяги торгівлі юанем і рублем у Казахстані, оскільки російські банки використовують казахські фінансові ринки для валютних операцій з Китаєм. Обсяги торгівлі юанем і рублем подвоїлися, а Казахстан стає важли...

Чи застосує Росія ядерну зброю? Путін намагається викликати нову хвилю паніки, - аналітики

четвер, 26 вересень 2024, 22:55

Росія навряд застосує ядерну зброю, а президент РФ Володимир Путін намагається викликати нову хвилю паніки у західних лідерів внесенням змін до ядерної доктрини. Про це йдеться у звіті американського Інституту вивчення війни (ISW), передають Патріоти У...