"Ціни на продукти вищі, ніж у Москві": Радник мера - про ситуацію в окупованому Маріуполі

Майже пів року як місто Маріуполь Донецької області перебуває під контролем Росії. Окупанти РФ встановили нечувані ціни на харчові продукти, а відновлення інфраструктури не спостерігається. Про це сьогодні, 27 листопада, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів радник Маріупольського міського голови Петро Андрющенко, передають Патріоти України.

«За ці пів року спочатку ми спостерігали процес невеликого покращення, відновлення частини міської інфраструктури, однак, відсутністю розумного підходу у відновленні дійшли до критичної точки. Не змогли відновити теплозабезпечення, тому в місті люди фактично замерзають у будинках і квартирах. Темпи ремонту, відновлення, попри величезні нагнані російською владою ремонтні організації росіян (на сьогодні більше ніж 30 тисяч громадян РФ перебуває в місті), проте ці поліпшення не настільки значні й не настільки критично важливі, які є зараз», – сказав він.

Щодо життєзабезпечення жителів, то, за інформацією радника мера, там абсолютна катастрофа. «По суті, жодних покращень. Тому черги стали супутником Маріуполя в окупації. Черги за всім, черги скрізь. Банальні речі – починаючи з хліба, черга за безплатним хлібом, тому що іншого хліба немає. А його немає, тому що немає достатньою мірою не тільки в Маріуполі, а не території окупованої частини Донецької області електро-, водозабезпечення. Тому велика проблема з виготовленням хліба на окупованій частині Донецької області повсюдно. Безплатний хліб не завжди є. Те ж саме стосується банкоматів, гуманітарної допомоги, по суті всього. Черги це не 10-20, і не сотні, іноді доходить до тисячних черг на день. Життя в місті не стає кращим», – повідомив Андрющенко.

Також, за його словами, російські окупанти часто спекулюють на вартості продуктів у тимчасово захопленому місті – ціни в рази більші, ніж у підконтрольних Україні регіонах і в РФ. Повноцінно забезпечити і прогодувати сім’ю маріупольці не можуть.

«Магазини працюють, повідкривалися торговельні мережі, працюють ринки. Проблема не тільки і не стільки у відсутності магазинів. Проблема іншого роду – насамперед, якість товару, по-друге, їхня ціна. Слід врахувати, що ціни в Маріуполі на все набагато вищі, ніж в Україні на сьогодні, і навіть вищі, якщо порівнювати маріупольські ціни в рублях, з російськими цінами в Москві. Просто божевільна. Фактично людина, наприклад, пенсіонери, які отримують 7-10 тис. рублів від РФ унаслідок окупації, то в принципі цих грошей не вистачає на те, щоб прожити і повністю відмовитися від гуманітарної допомоги, яка там періодично буває. Щодо населення, яке працює, – історія та ж сама. Як правило, працює одна людина в сім’ї, і вона не в змозі забезпечити і прогодувати сім’ю належним чином. Слід врахувати, що до 1 січня окупанти не беруть плату з людей за електрику, воду, проїзд, але від 1 січня запроваджується і оплата за це. Грошей стане ще менше в споживчому кошику, а зарплати точно там не зростуть», – розповів Петро Андрющенко.

СБУ вчасно затримала: Чиновник Київської ОВА шпигував за десантниками під виглядом капелана (фото)

четвер, 28 березень 2024, 23:54

Працівники Служби безпеки України виявили та затримали поплічника російської спецслужби, котрий під виглядом капелана намагався приєднатися до українських десантників, щоб слідкувати за пересуванням та базуванням – затриманим виявився спеціаліст одного...

Третя штурмова бригада ЗСУ заявила про прорив обороги противника під Авдіївкою не зважаючи на шалений опір окупантів

четвер, 28 березень 2024, 23:15

Третя окрема штурмова бригада зявила про прорив в Орлівку й інтенсивний бій у залишках селища. "Штурмова група прорвалася на вулиці селища та розпочала інтенсивний бій впритул до будинку, у якому засів противник. Ворог відстрілювався гранатами, випуска...