"Цвєтаєвій" довго сидіти не довелося: У Херсоні російську шпигунку відпустили під заставу в півмільйона гривень

Хто саме вніс заставу за шпигунку, поки не повідомляється.

У Херсоні вийшла під заставу підозрювана в державній зраді глава громадської організації «Російська національна громада «Русич» Тетяна Кузьмич. Про це повідомив журналіст ТСН Андрій Цаплієнко, передають Патріоти України.

За неї внесли заставу в розмірі 500 тисяч гривень. Але вона повинна носити електронний браслет. Старшу викладачку комунального вищого навчального закладу «Херсонська академія неперервної освіти» Кузьмич завербували в 2015 році. Їй дали псевдонім «Цвєтаєва».
Виконуючи завдання ФСБ «Цвєтаєва» шпигувала за українськими службами і передавала зібрані матеріали окупантам, використовуючи електронну пошту, а також особисто зустрічалася з росіянами в окупованому Криму і в Москві.
Про її роботу на російські спецслужби стало відомо в серпні 2020 року. Під час обшуків у неї був вилучений комп'ютер, мобільні телефони, флеш-накопичувачі, переносний магнітний накопичувач пам'яті, українські сім-карти, кредитні картки «Ощадбанку Росії», російські рублі та російські агітаційні матеріали.
Суд заарештував шпигунку до 9 жовтня з правом внесення застави в розмірі 529 500 гривень. Відомо, що запоруку за Кузьмич мав намір заплатити член «Опозиційного блоку» нардеп Вадим Новинський. Після вироку до «Цвєтаєвої» на зустріч приїжджали кілька проросійських політичних діячів і адвокатів. Йдеться про адвоката з Вінниці Андрія Кадочникова, побачення з яким було організовано на прохання представників «Росспівробітництва».
Крім того, з Кузьмич зустрічалася адвокат з Києва Світлана Новицька, яка до 2014 року неодноразово брала участь в проросійських проектах в Україні і займалася захистом проросійських діячів Кирила Вишинського і Олега Сагана.
З «Цвєтаєвою» також зустрічався адвокат Дмитро Каленов, син колишнього керівника Херсонської обласної організації партії «Русское единство», який знаходиться в розшуку за підозрою в тероризмі. Його батько є близьким другом так званого голови Криму Сергія Аксьонова.
Згідно з отриманою інформацією, керівництво «Росспівробітництва» також планувало внести заставу за Кузьмич і має намір запросити в Херсон представників ОБСЄ, ООН, Червоного Хреста, щоб надати ситуації з нею розголосу. Хто саме вніс заставу за шпигунку, поки не повідомляється.

"Українці не усвідомлюють загрозу": Нардеп-"слуга" виступив за воєнну цензуру у соцмережах

субота, 20 квітень 2024, 14:30

В Україні потрібно запроваджувати воєнну цензуру. Йдеться про обмеження додатку Телеграм та платформи Тік-Ток. Таку думку висловив народний депутат від "Слуги народу" і голова парламентського комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Мик...

"Не може бути такою ж, як в Ізраїлі": Макрон зробив заяву про ППО в Україні

субота, 20 квітень 2024, 14:06

Президент Франції Еммануель Макрон заявив, що в Україні неможливо побудувати систему протиповітряної оборони, яка буде подібною тій, що функціонує в Ізраїлі, і відповідатиме вимогам країни. Про це він сказав на пресконференції за підсумками саміту ЄС у...