Цинізму не позичати: Патріарх РПЦ Кирило зажурився над долею "Паші-Мерседеса" і Ко та пообіцяв молитися за Україну й український народ

Патріарх Російської православної церкви Кирило (Володимир Гундяєв), який підтримує повномасштабну війну РФ проти України, а також прославляє звірства окупантів, засмутився долею намісника Свято-Успенської Києво-Печерської лаври митрополита Павла (Лебедя), якого в миру вже прозвали "Паша-Мерседес". Росіянин пообіцяв молитися за нашу країну та народ, передають Патріоти України.

Про це він заявив у своїй проповіді після літургії в Успенському соборі Московського Кремля 8 січня. Гундяєв не згадав імені Лебедя, але всією своєю промовою дав зрозуміти, що його зачепили різдвяна служба ПЦУ в Києво-Печерській лаврі, яка раніше належала його соратникові, а також санкції, введені проти колег.

"Ворог роду людського вирішив посміятися над святою землею, над купіллю нашою, загальноросійською купіллю Хрещення, і виник розкол, що дуже подібний до обновленських розколів у Росії після революції. Майже копія: і там, і там за розколами – державна влада; і там, і там за розколами – намір послабити і знищити Православну церкву, відлучити від Церкви народ Божий, підпорядкувавши його розкольницькій злоцерковній владі", – заявив він.

Також патріарх сказав, що знає, що сталося в Росії під час такого самого "розколу". "Де той обновленський розкол, якому влада передавала все? Де ті ідеї, які насаджувалися серед православних людей, щоб відлучити їх від Церкви? Все минуло, сліду навіть немає. Ось так буде в Україні – сліду не залишиться від розкольників, бо вони виконують злу, диявольську волю, руйнуючи православ'я на Київській землі", – продовжив він.

Священник заявив, що всі "винуватці" будуть покарані. Інакше, як він стверджує, і не може бути. "Думаю, чекати не так уже довго. Бог осміяний бути не може (Гал. 6:7), і покарані будуть усі розколовчителі, творці розколів і всі ті ряжені "архієреї", на яких соромно і дивитись, настільки навіть їхній зовнішній вигляд не відповідає їхньому званню… І думаєте, тільки ми звідси маємо цей зір і це розуміння реальності, що склалася сьогодні на Українській землі? Сам український народ усе бачить і розуміє! І віримо, що все це минеться, а інакше й бути не може. Адже розколи нежиттєздатні. Чому? А тому що благодаті Божої там немає – порожнеча, театр, зовнішній обряд. Яке благочестя, коли порушені всі канони, коли скинуто всі принципи влаштування Православної церкви? Порожнеча! Але ця порожнеча є дуже небезпечною для духовного життя народу", – додав Гундяєв.

Потім він узагалі змінив свої принципи і назвав наш народ благочестивим, а також заявив, що молиться за нас. "І сьогодні ми – разом із благочестивим українським народом, із тими, хто вже зараз несе на собі печатку і мучеництва, і сповідництва. Ми молимося за вірний канонічній істині український єпископат. Ми молимося за тих, кого сьогодні виганяють із храмів. Ми молимося насамперед за віруючий народ, щоб він зберіг віру православну... І точно знаємо: як зникли оновленці, так зникнуть розкольники. Як перемолотило політичне лихоліття радянських вождів, які підняли руку на Церкву, так і нинішня влада не царюватиме та не пануватиме над Україною. І, думаю, пройде дуже небагато часу, коли все зміниться", – сказав патріарх.

Також він заявив, що завдання Церкви – молитися за українську землю та всіх її "правдиників" (Гундяєв мав на увазі прихожан УПЦ. – Ред.). "Молитись і за тих, хто злякався, хто зник із поля зору, хто був покликаний захищати православ'я – і немов зник. Де вони перебувають? Куди поїхали? У якій вони країні? Бог усім їм суддя! Але глибоко переконаний, і переконання моє непохитне, що Господь не залишить Українську землю, землю києво-печерських подвижників, землю, овіяну й окроплену кров'ю новомучеників. І не залишить Церкву, яка словом своїм та проповіддю своєю заклала основи християнського життя на всьому просторі Святої Русі", – підсумував він.

Якщо НАТО розмістить ядерні об'єкти: У МЗС РФ пригрозили вдарити по Польщі

четвер, 25 квітень 2024, 20:29

У разі розміщення в Польщі ядерних об'єктів країн НАТО вони стануть "законною воєнною ціллю" для Росії. Про це заявив заступник міністра закордонних справ РФ Сергій Рябков, повідомляє пропагандистське агентство ТАСС, передають Патріоти України. За його...

Генсек НАТО уперше здійснив політ на винищувачі Eurofighter (фото)

четвер, 25 квітень 2024, 19:27

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг під час візиту до Німеччини 25 квітня вперше політав на винищувачі Eurofighter. Про це у четвер, 25 квітня, повідомила пресслужба Північноатлантичного альянсу, передають Патріоти України. Столтенберг здійснив п...