Туреччина розгортає в Лівії спеціальні сили. Єгипетський парламент схвалив військову інтервенцію до Лівії. "Невідомі літаки" влаштували пекельну ніч іранцям у Сирії

Дайджест подій на Близькому сході


Дайджест подій на Близькому сході. 21 липня 2020 року

Лівія: Повідомляється, що Туреччина планує розгорнути в Лівії загін спеціальних військ МАК Туреччини, який спеціалізується на проведенні бойових пошуково-рятувальних операцій. Таке розгортання має на меті підтримку повітряних операцій ВПС Туреччини в Лівії.


Туреччина: Після року спекуляцій щодо того, чи отримає Туреччина вісім F-35A, побудованих LM, як частина модифікації контракту на суму 862 мільйони доларів, питання закрито. Ці літаки офіційно купить Міністерство оборони США (Department of Defense) для своїх USAF. Нагадаю, що подібні розбіжності у союзників (США-Туреччина) виникли після закупівлі останньою російських комплексів S-400 у 2019 році.


За повідомленням Anadolu Agency, малорозмірні системи БПЛА Songar розробки турецької компанії ASİSGUARD отримали сертифікат вітчизняної продукції. Гендиректор ASİSGUARD Айза Сунар повідомив, що збройні дрони Songar на 83,42% складаються з компонентів, вироблених в самій Туреччині. За його словами, зниження залежності від поставок оборонної продукції з-за кордону робить Туреччину незалежною, а значить представляє стратегічну значимість для інтересів країни.


Дві розробки ASİSGUARD: мікродрон Salgur і ударний дрон Songar були вперше продемонстровані на 14-ій Міжнародній виставці оборонної промисловості IDEF-2019 в Стамбулі. Церемонія передачі дронів на озброєння турецької армії пройшла за участю високопоставлених представників Управління оборонної промисловості і ЗС Туреччини.

Ці безпілотники можуть виконувати завдання на відстані до 10 кілометрів і підніматися на висоту до 2800 метрів. Малорозмірні БПЛА здатні нести боєзапас у 200 патронів 5,56х45 мм калібру і оснащені системою автоматичного ведення вогню. При цьому Songar можуть оснащені розумною системою, яка дозволяє БПЛА виконувати завдання в режимі «рою». «Удосконалення малорозмірних систем БПЛА триває. Ми робимо все можливе для подальшого зниження залежності від імпорту оборонних технологій », – сказав Сунар.

Сьогодні Турецька республіка відзначає другу річницю переходу до президентської форми правління. Президент Туреччини, під час виступу з нагоди цієї дати, виказав свою позитивну оцінку змінам які пройшли в країні за цей час – : «Президентська форма правління дозволила Туреччині більш ефективно, швидко і всебічно реагувати на регіональні та глобальні кризи», і зробив заяви про майбутнє.


Провокації Вірменії на кордоні з Азербайджаном не випадкові. Про це в інтерв’ю виданню Sabah сказав глава опозиційної Партії націоналістичного руху Туреччини Девлет Бахчелі. За його словами, затвердження вірменської сторони про ініціювання протистояння азербайджанською стороною безпідставні.


Бахчелі зазначив, що Вірменія – була і залишається інструментів в руках зовнішніх сил (мається на увазі московія). Єреван перетворив ворожнечу до туркам в основу своєї політики, констатував турецької політик.

Слід зазначити, що подібні заяви такого політичного важковаговика як Девлет Бахчелі, можна сприймати як офіційну позицію Туреччини. І щоб там не думали у кремлі, їх свинособачі вуха добре видно в роздмухуванні кривавих конфліктів по всьому Близькому Сходу і Світу, тощо.

Єгипет: Єгипетський парламент таки надав право президенту Аль-Сісі право на застосування збройних сил на території Лівії. У прийнятій резолюції йдеться про «протидію збройній кримінальній міліції “та іноземним елементам” за межами кордонів для захисту національної безпеки на “стратегічних арабських фронтах”». За прийняття такого рішення єгипетський парламент проголосував одностайно, 510 голосами присутніх в залі.


Дуже різкий крок, який у разі його реального здійснення може привести до катастрофічних наслідків для самого Єгипту. Експерти прогнозують, що отриманим правом Аль-Сісі навряд чи скористується моментально. Використовуючи таке право, як додатковий тиск, Єгипет скористається інтенсивною дипломатією, щоб зупинити ескалацію і зберегти статус-кво який є на сьогодні.

Щоб применшити приголомшливий ефект голосування єгипетського парламенту, Аль-Сісі відразу ж зателефонував президенту США Трампу. І хоча про подробиці розмови не повідомляли, сподіваюсь що американському президенту вистачило аргументів наполягти, що єгипетська інтервенція в Лівію дуже погана ідея. Тим більше, що Туреччина навряд чи зважить на це та піддасться таким погрозам.

Сирія: «Сирійське питання» знов повертається у високу американську політику. Держсекретар відреагував на позавчорашній теракт у селі Саджо, що північніше міста А’заз, майже на кордоні з Туреччиною. В результаті цього теракту у підсумку загинули 5 і отримали поранення 85 людей. Відповідальність за скоєне, жодна з терористичних організацій не взяла. Турки вважають винними РПК.


Двоє мирних жителів загинули, і ще декілька були поранені через ракетні удари проасадських сил на фермах села Брата, на захід від міста Аль-Баб, у східній частині Алеппо. Активізація обстрілів між сторонами триває уже деякий час, але атаки по районах які не входять до Ідлібу, а є цілком під відповідальністю Туреччини, свідчать про те що асад намагається спровокувати саме турків.

Слід зазначити, що активізація терористичної діяльності на півночі Сирії теж ланки цього ж ланцюга. Не зважаючи на виконавців обстрілів та терактів, можна припустити що настає час «великої розбірки» між сторонами.

Ізраїль: Сьогодні вночі в повітрі над Сирією було гаряче. Десь о 21:48 «невідомі літаки» здійснили напад по цілях в околицях сирійської столиці. Дісталося традиційно міжнародному аеропорту Дамаску і ще деяким іранським об’єктам поруч. Основною ціллю був вантаж, який щойно прибув з Ірану.

Другою хвилею атак, були вражені об’єкти терористичної Хезболла в районі Голан та місті аль-Касу, що в 40 км від кордону з Ізраїлем.

Сирійська ППО «внезАпна» вирішила втрутитися у бійку. І в супереч офіційним повідомленням асадівських ЗМІ не змогла збити жодної ракети, хоча стріляла гучно і багато. У стрільбі прийняли участь три батареї розташовані в Ізре, Сувейді та Кунейтрі. Одна з ракет сирійських ППО навіть залетіла до Йорданії. А сама русня, розташована в Сирії зі своєю ППО, зберігала цілковитий спокій.

Тому лише асадівські системи ППО наразилися на контратаку з боку «невстановлених літаків». Кажуть, що деякі з комплексів були знищені. Моніторингова група The Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) вранці 21 липня повідомила, що в результаті ізраїльського авіаудару по цілях в околицях Дамаска, напередодні ввечері, було вбито не менше п’яти бойовиків проіранської міліції. Крім того, було поранено сім сирійських військовослужбовців сил протиповітряної оборони.

Прес-служба Армії оборони Ізраїлю заявила, що вона не коментує публікації в іноземних ЗМІ і традиційно «відморозилася». Тому поки в мережу викладуть супутникові знімки наслідків цих атак, пропоную насолодитися атмосферними фото цієї бурхливої сирійської ночі.



Джерело



Опублікував: Андрій Савчук

"Скажу вам, локально, що бачу": Військовий прокоментував заяви про контрнаступ ЗСУ 2025 року

субота, 20 квітень 2024, 11:30

Військовослужбовець Євген Ієвлєв, який зараз перебуває на Горлівському напрямку, закликає до стриманості у заявах про можливий контрнаступ Збройних сил України 2025 року. Про це він сказав в ефірі "Еспресо", передають Патріоти України. "Я вважаю, що...

"Окупанти не знають спокою ні вдень, ні вночі". Сирський показав, як ЗСУ нищать живу силу й техніку росіян (відео)

субота, 20 квітень 2024, 11:23

Сили оборони України й далі активно знищують живу силу і військову техніку країни-агресора РФ. Про це в Telegram 20 квітня заявив головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський, передають Патріоти України. "Окупанти не знають спокою ні вдень, ні вночі. Про ...