Туреччина розробила новий вид озброєнь: Надводний дрон ULAQ успішно уразив ціль на суходолі (відео)

Надводний дрон ULAQ успішно уразив ціль на суходолі

Турецький надводний безпілотний апарат (дрон) ULAQ під час випробувань успішно уразив ціль розташовану на суходолі, повідомляють Патріоти України з посиланням на пресслужбу Міністерства оборони Туреччини на своєму каналі у Twitter.

Відпрацювання відбулось на навчаннях DENİZKURDU-2021, що тривають у Туреччині з 25 травня і завершаться 5 червня.

Момент пострілу та влучання у ціль зафіксовано з безпілотного літального апарату, що залучали до тренувань:

Проєкт надводного ударного дрону ULAQ представила суднобудівна компанія ARES у жовтні 2020 року.

Роботи над першою безпілотною надводною платформою проводились спільно з компанією турецькою Meteksan Defense.

Момент влучання ракети запущеної ULAQ

Прототип надводного дрону ULAQ представили у грудні того ж року. Роботи по проєктуванню та доведенню нового судна тривали три роки.

Прототип надводного дрону ULAQ Фото з презентації

Морський дрон створений з композитних матеріалів, керування здійснюється зі спеціального командного центру, який може розташовуватися як на суходолі, так і на морських носіях (корвети, фрегати чи більші кораблі).

Вага морської безпілотної платформи складає 2000 кг, максимальна швидкість – до 35 вузлів, а радіус дії – до 215 морських миль.

Надводний дрон ULAQ успішно уразив ціль на суходолі. Безпілотний апарат ULAQ / 12 лютого 2021 року / Фото: Meteksan Defense

ULAQ оснащується оптико-електронною станцією та радіолокаційною станцією для виявлення та супроводу цілей.

Може управлятися з різних видів платформ – як мобільних на суходолі, так і з кораблів та суден. З озброєння на демонстраційному відео пропонується встановлення різних видів керованих ракет.

12 лютого 2021 року безпілотний надводний апарат серії ULAQ спустили на воду для початку ходових випробувань.

Після завершення ходових випробувань БПА, другим етапом як раз мали стати випробувальні стрільби з встановленого на нього озброєння.

Ілюстрація роботизованого човна ULAQ

Мова йде про чотири керовані ракети Cirit та дві керовані протитанкові ракети великої дальності (до 8 км) UMTAS, що є розробками турецької компанії Roketsan.

Відповідно до завдань дані безпілотники зможуть бути оснащені різними типами корисного навантаження.

Ілюстрація роботизованого човна ULAQ

Також розробники не зупинятимуться на одному типі таких безпілотних апаратів, у найближчому майбутньому можлива поява безпілотних тральників, підводних апаратів, транспортників та ін.

Для Кремля це значна втрата: Авіаексперт розповів, скільки в Росії лишилося Ту-22М3, після того, як один з них збила Україна

субота, 20 квітень 2024, 10:54

Заступник Генерального директора компанії із виробництва засобів радіоелектронної боротьби, експерт із авіації Анатолій Храпчинський розповів в інтерв'ю Radio NV, скільки в Росії залишилось бомбардувальників Ту-22М3, після того, як один з них збила Укр...

В Україні військовим заборонять доступ до казино: Зеленський увів у дію рішення РНБО

субота, 20 квітень 2024, 10:30

Президент Володимир Зелеський увів в дію рішення РНБО щодо "Щодо протидії негативним наслідкам функціонування азартних ігор в мережі інтернет". Про це йдеться в указі президента, передають Патріоти України. Президент підписав Указ №234/2024 "Щодо прот...