У 2008-му Путіну послали неправильний сигнал щодо України, - ексгенсек НАТО Расмуссен

Колишній Генеральний секретар НАТО, голова Фонду Rasmussen Global Андерс Фог Расмуссен переконаний, що в НАТО припустилися помилки, не давши Україні план дій щодо вступу до Альянсу у 2008 році. Також він наголосив, що Захід погано відреагував на вторгнення Росії у Грузію та в Україну. Про це він заявив під час брифінгу за результатами першого засідання групи з питань міжнародних безпекових гарантій для України, передають Патріоти України.

В НАТО зробили помилку, що проігнорували Україну у 2008 році

Андерс Фог Расмуссен уточнив, що рішення про ненадання Україні плану щодо членства до НАТО приймалося ще у 2008 році до того, як він став Генсекретарем НАТО. Він наголосив, що завжди виступав на підтримку України.Того ж року, ще будучи прем'єр-міністром Данії, він підтримував надання плану дій Україні щодо членства в НАТО.

"Як генсекретар НАТО я дійсно працював з різними українськими президентами України. Ви можете пам'ятати, що Янукович не хотів приєднуватися до НАТО. Але, тим не менш, ми поважали це. Це було українське рішення. Після того Янукович зник і Порошенко став президентом, я дійсно працював з ним", – сказав колишній Генсекретар НАТО.

Расмуссен наголосив, що зволікання НАТО дало Путіну неправильний сигнал і він вирішив, що може безперешкодно захоплювати території. "Я можу вам сказати, що на всіх етапах я виступав на підтримку більш потужних взаємовідносин між НАТО та Україною і я вважаю, що то була помилка не надавати план дій щодо НАТО Україні у 2008 році. Це був неправильний сигнал для Путіна. Путін подумав, що НАТО розділене і він зможе захопити територію силою без якихось жертв", – вважає він.

Реакції Заходу на війну в Україні та Грузії також було недостатньо

Після бухарестського саміту Путін атакував Грузію й окупував Абхазію, а у 2014 році захопив Крим та окупував частину Донбасу. На думку колишнього Генсекретаря НАТО, це було чітким сигналом від президента Росії. Але Захід відреагував занадто слабко.

"Реакція з боку заходу була недостатньо потужною. Були певні санкції, але економічні переваги виявилися все ж таки більш потужними. Це знов ж таки був неправильний сигнал", – зауважив Рамуссен.

Він підкреслив, що світові лідери не повинні повторювати помилок минулого. На його думку, головний досвід полягає в тому, що "спроба замирення з диктатором не пройде і призведе лише до нового конфлікту". "А зараз ми сплачуємо за помилки, яких ми припустилися в минулому. Цього ми не повинні припуститися знову. І саме над цим ми працюємо в нашій групі", – сказав він.

Скільки ще Путін продовжуватиме війну і від чого це залежить: Політолог дав пояснення

субота, 20 квітень 2024, 10:22

Повна залежність України від допомоги Заходу дає можливості Путіну продовжувати війну. Про це розповів політолог, експерт “Бюро аналізу і політики” Віктор Бобиренко в ефірі телеканалу “Еспресо”, передають Патріоти України. “Ми маємо розуміти, наскільк...

Що означає знищення Ту-22М3 та чи поменшає атак на Україну: Експерт дав пояснення

субота, 20 квітень 2024, 9:55

Збиття російського бомбардувальника Ту-22М3 свідчить про розширення можливостей українських Сил оборони, які можуть діставати все далі й загрожувати ворожій стратегічній авіації, передають Патріоти України. Детальніше про те, що означає збиття літака ...