У Берліні радили Україні здатися і сподівались на швидку поразку ЗСУ: Борис Джонсон розповів, як країни відреагували на вторгнення РФ у лютому

Колишній прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон заявив, що Франція до останнього заперечувала можливість російського вторгнення в Україну. Він також звинуватив уряд Німеччини в тому, що, боячись тривалого конфлікту, в Берліні хотіли швидкої військової поразки України, передають Патріоти України.

Про те, як країни відреагували на повномасштабне вторгнення Росії в Україну, Борис Джонсон розповів в інтерв'ю CNN. За його словами, ставлення західних держав сильно відрізнялося.

"Це стало величезним шоком… ми могли бачити, як накопичуються російські батальйонні тактичні групи, але різні країни мали дуже різні погляди", – сказав Джонсон.

Як стверджує колишній прем’єр Британії, спочатку Німеччина стояла на позиції, що якщо напад станеться, то буде краще, щоб все це швидко закінчилося і Україна здалася. При цьому в Берліні посилалися на "всілякі серйозні економічні причини" для такого підходу.

"Я не міг цього підтримати, я вважав, що це катастрофічний погляд на це. Але я можу зрозуміти, чому вони так думали", – сказав Джонсон.

Франція ж взагалі до останнього заперечувала можливість повномасштабного вторгнення, зазначив Джонсон.

Президент Еммануель Макрон очолив спроби Європи відмовити Путіна від вторгнення в Україну. Він відвідав російського диктатора в Кремлі за кілька тижнів до того, як той наказав своїм військам вдертися в Україну.

"Не сумнівайтеся, що французи заперечували вторгнення до останнього моменту", — сказав Джонсон. А вже у березні начальнику французької військової розвідки генералу Еріку Відо було сказано піти у відставку частково через те, що він "не зміг передбачити" вторгнення Росії в Україну.

Борис Джонсон також розкритикував початкову реакцію Італії на загрозу вторгнення. Він сказав, що італійський уряд – на той час на чолі з Маріо Драгі – "на якомусь етапі просто сказав, що вони не зможуть підтримати нашу позицію", враховуючи їхню "велику" залежність від російських вуглеводнів.

Багато експертів спочатку вважали, що російське вторгнення в Україну завершиться протягом кількох тижнів або днів, але натомість українці відбили початковий напад Москви на Київ і нещодавно провели успішні контрнаступи, щоб відновити позиції на сході та півдні країни.

Джонсон сказав, що, побачивши незламність України, ставлення в Європі швидко змінилося. "Те, що сталося, полягає в тому, що всі – німці, французи, італійці, Джо Байден – побачили, що вибору просто немає. Тому що з цим хлопцем (Путіним. – Ред.) домовитися не вдалося. Це ключовий момент", – сказав експрем’єр, додавши, що з того часу "ЄС блискуче впорався" у своїй протидії Росії.

"Після всіх моїх тривог я віддаю належне тому, як діяв ЄС. Вони об’єдналися. Санкції були жорсткими", – продовжив Джонсон.

При цьому керівництво країною під час війни президентом Володимиром Зеленським Джонсон назвав "абсолютно видатним".

"Він дуже сміливий хлопець. Я думаю, що історія цього конфлікту була б зовсім, зовсім іншою, якби його там не було", – заявив британець. Джонсон додав, що "якщо Україна вирішить бути членом ЄС, вони повинні на це піти". Він зазначив, що це було б добре для України, адже допомогло б їй здійснити політичні та економічні реформи.

Загрожує 20 років в'язниці: ФСБ затримала українця на кордоні з Грузією, - росЗМІ

субота, 20 квітень 2024, 16:52

У Північній Осетії затримали громадянина України за підозрою в передачі українським спецслужбам інформації про розташування російських військових. Про це повідомляє місцеве видання "15-регіон" з посиланням на пресслужбу прикордонного управління ФСБ Рос...

"Українці не усвідомлюють загрозу": Нардеп-"слуга" виступив за воєнну цензуру у соцмережах

субота, 20 квітень 2024, 14:30

В Україні потрібно запроваджувати воєнну цензуру. Йдеться про обмеження додатку Телеграм та платформи Тік-Ток. Таку думку висловив народний депутат від "Слуги народу" і голова парламентського комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Мик...