У Британії спеціально для українських ВМС спроектують вісім швидкісних ракетних суден: Посол розкрив нові деталі угоди

Британські компанії спеціально для України спроектують нові швидкі ракетні катери в межах підписаного між двома країнами меморандуму, що передбачає переоснащення Військово-морських сил ЗСУ. Про це розповів аташе з питань оборони посольства Великої Британії Тім Вудз в інтерв’ю газеті "День". Як повідомлялось, Сполучене Королівство виділяє під спорудження цієї флотилії спеціальну кредитну лінію.

"Ці ракетні катери проектуються спеціально для України, тому вони будуть оригінальними і матимуть довжину орієнтовно від 50 до 65 метрів, що забезпечуватиме швидкість у 40 вузлів. І на них планується встановити артилерійські системи та ракети. Це залежить зокрема від того, які ракети потрібно. А це можуть бути ракети малої або великої дальності", - сказав Вудз.

У межах співпраці планується збудувати вісім катерів. Перші чотири — будуть збудовані у Британії, при цьому українські суднобудівники спостерігатимуть за ходом робіт, будуть вчитися і тренуватися. Водночас чотири наступні — будуватимуться в Україні. За словами Вудза, це буде чудово для українського кораблебудування і також для ВМС, бо в Україні з'являться ці спроможності. Також вивчається спільне проєктування бойових кораблів британської промисловості з українським проєктним бюро у Миколаєві.

Він додав, що у Британії розраховують розпочати будівництво першого катера на початку наступного року.

"Будівництво першого ракетного катера розпочнеться на початку наступного року. І воно відбуватиметься досить швидко. Наше початкове бачення полягає в тому, що всі вісім ракетних катерів буде збудовано чи перебуватиме у процесі будівництва до 2024 року. Що є досить швидко. Думаю, попри затримки з початком будівництва ми побачимо ці кораблі в Чорному морі вже у 2025 році з українськими моряками на борту", - додав Вудз.

Поштовхом до цього стало підписання у жовтні 2020 року Угоди про політичне співробітництво, вільну торгівлю та стратегічне партнерство між Україною та Великою Британією.

Відпрацювали влучно: Розвідники знищили техніку та польовий склад РФ на Запорізькому напрямку (відео)

четвер, 18 квітень 2024, 10:57

Українські розвідники знищили до десяти одиниць техніки та польовий склад російських військових. Такі результати ГУР показало лише за дві доби, передають Патріоти України. "Горять "УАЗи" і "КамАЗи", пікап з туреллю (турельна установка, - ред), бензовоз...

Бояться намірів Путіна: Країни Балтії будують укріплення на кордоні з Росією, - Financial Times

четвер, 18 квітень 2024, 10:50

Естонія значно зміцнить східний кордон НАТО з Росією. Сотні посилених бункерів буде побудовано як частину нової оборонної лінії для захисту країн Балтії - і, як наслідок, всього західного оборонного альянсу - від нападу Росії, передають Патріоти Україн...